Kanta-Häme Tampere

Puolustusvoimat varautuu koronasyksyyn – Parolannummella suunniteltiin jo läheisten päästämistä sotilaskotiin, mutta poikkeustoimet jatkuvat

Panssariprikaatin varusmiehet Joona Nykänen ja Aaro Numminen laskivat liikennettä Uudenmaan rajalla koronasulun päätyttyä huhtikuussa. Arkistokuva. Kuva: Arttu Laitala
Panssariprikaatin varusmiehet Joona Nykänen ja Aaro Numminen laskivat liikennettä Uudenmaan rajalla koronasulun päätyttyä huhtikuussa. Arkistokuva. Kuva: Arttu Laitala

Puolustusvoimat jatkaa koronan vastaisia poikkeustoimia näillä näkymin vuoden loppuun, mutta järjestelyjä muutetaan joustavasti epidemiatilanteen mukaan. Rauhallisen kesän aikana oltiin jo lieventämässä muutamia rajoituksia. Tässä otetaan kuitenkin takapakkia, koska Suomessa tautitapaukset ovat olleet taas kasvussa.

Yleisohjeistuksen mukaan läheisillä ei ole mahdollisuutta vierailla sotilaskodeissa, koska ulkopuoliset kontaktit halutaan minimoida. Myös ilta-, yö- ja urheiluvapaiden myöntämistä tarkastellaan hieman tiukemmin. Kun vapaita aiemmin voitiin myöntää perustelluista syistä, jatkossa varusmiehillä pitää olla jokin erityinen syy.

Ainakin Panssariprikaatissa Parolannummella ehdittiin jo suunnitella läheisten päästämistä sotilaskoteihin. Siitä kuitenkin luovuttiin terveydellisen arvioinnin jälkeen.

Poikkeusjärjestelyillä torjutaan tulevia uhkia, sillä koronatilanne on jatkunut Puolustusvoimissa hyvänä. Sairastuneita on ollut tähän mennessä yhteensä nelisenkymmentä, joista puolet varusmiehiä ja puolet henkilökuntaa.

– Kun tartunnat lähtivät kesän jälkeen nousuun, toimenpiteitä on arvioitu uudelleen. Suurin riski on ulkopuolelta tuleva altistus, summaa verkkopäätoimittaja Tiina Möttönen pääesikunnan viestintäosastolta.

Ryhmiä pidetään erillään

Tärkein sopeuttamistoimi eli varusmiesten palveluksen ja lomien porrastaminen jatkuu edelleen. Kaikki varusmiehet ja kouluttava henkilökunta on jaettu kolmeen ryhmään, jotka pidetään erossa toisistaan. Varusmiehet ovat kukin vuorollaan kiinni neljä viikkoa ja sen jälkeen kaksi viikkoa vapaalla. Tosin järjestelyissä voi olla eroja joukko-osastojen välillä

Panssariprikaatissa on varattu lisätiloja eristämiselle siltä varalta, että tautitilanne pahenisi. Hygieniaohjeiden ja suojaetäisyyksien noudattamisesta muistutetaan edelleen.

Varuskuntaan ei myöskään saa tulla eikä poistua sieltä edes lieväoireisena, listaa Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemi.

Parolannummella on myös rajoitettu sotilaskoteihin pääsyä. Kaikille on kuitenkin tarjolla ainakin sotilaskotiautojen anteja.

Jyrkistä varotoimista huolimatta palveluiden keskeytyksiä ei ole tullut normaalia enempää, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

Ruokailuun lupaillaan parannuksia

Varusmiesten ruokajärjestelyt ovat herättäneet keskustelua. Virustorjuntaan on kuulunut maastoruokailun lisääminen. Varusmiehet ovat voineet joutua syömään jopa viikkokausia pakista ulkosalla. Varusmiesliitto on ollut huolissaan ruuan riittävyydestä ja yksipuolisuudesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tiistaina, että maastoruokailun ohjeistusta aiotaan tarkentaa.

Myös Parolannummella koulutusosastot ovat ruokailleet vuorojaksoin ulkona tai ruokalassa. Pakkiruokailuvuorossa olevat syövät aamiaisesta lähtien kaikki päivän ateriansa maasto-olosuhteissa.

Esikuntapäällikön mukaan ruokailusta tullut palaute otetaan vakavasti. Panssariprikaati aikoo yhdessä ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin kanssa tarkastella uudestaan toimintamalleja. Tavoite on, että säiden kylmetessä voitaisiin ratkaista tila- sekä puhdistusongelmat ja järjestää mahdollisimman monelle tilaisuus ruokailla varuskuntaravintolassa. Tässä otetaan huomioon koronatilanteen kehittyminen.  STT

 

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan kello 18.22.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic