Kanta-Häme

Puretun homekoulun tilalle on noussut upea monitoimirakennus Ojoisten alueen lapsille

Mäyräntiellä seisova Lastentalo on hätkähdyttävän iso rakennus, jota ei tahdo saada mahtumaan edes valokuvaan. Vanhasta koulusta ovat jäljellä liikuntasali, keittiö sekä ruokala ja niiden kylkeen tehdyssä uudisrakennuksessa on 2800 neliötä avaraa tilaa kaikilla herkuilla kosketusnäyttötauluista lähtien.
 
Lastentalossa toimivat äitiysneuvola, 5 varhaiskasvatusryhmää, 2 esiopetusryhmää ja 4 Seminaarin koulun alaisuudessa olevaa luokkaa. Lisäksi talossa on Lasten Liikunnan Tuen järjestämää iltapäivätoimintaa ja liikuntasali on iltaisin vuorokäytössä.
 
– Kun äiti tulee neuvolaan, lapsen matka jatkuu päivähoitoon, eskariin ja koulun alkuun aina 3. luokalle tässä samassa rakennuksessa, johtaja Pirjo Lehtonen sanoo.
 
– Päiväkotiryhmissä on 124 lasta, luokissa 72 koululaista ja henkilökuntaa on pysyvästi 34-35. Lisäksi täällä käyvät säännöllisesti lääkäri, terveydenhoitaja ja erityisopettajat.
 
Kalat kahvilla
 
Henkilökunta muutti taloon heinäkuussa ja toiminta lähti pyörimään elokuun alusta. Niin lapset kuin työntekijät ovat ihastuksissaan.
 
– Missään muualla Hämeenlinnassa ei ole tällaista taloa, jossa on niin paljon toimijoita ja runsaasti kaikkien käytössä olevaa tilaa, Lehtonen arvelee.
 
– Seinät ovat iloisen värikkäitä ja käytössä on paljon lasiseiniä, joten toiminta näkyy käytäville ja luokista toiseen. 
 
Lapset ovat jo ehtineet ristiä talon sydämessä olevan henkilökunnan taukotilan akvaarioksi ja laskevat aina ohi mennessään, kuinka monta ”kalaa” lasin takana on tauolla.
 
– Taukotila on kaikkien käytössä siivoojasta terveydenhoitajaan. Yhteisöllisyydestä on suuri hyöty, kun opimme nopeasti tuntemaan toisemme ja voimme yhdessä toimia lasten parhaaksi.
 
– Perheillehän siitä on valtavasti etua, että kaikki nämä palvelut löytyvät saman katon alta. Olemme kehittämässä yhteistyötä neuvolan kanssa ja iso hanke on suunnitteilla oleva esi- ja alkuopetus, joka tuo lisää joustavuutta kouluun siirtymiseen.
 
Nuorillakin tarpeita
 
Lehtonen kiittelee päiväkotilaisten vanhempaintoimikuntaa, joka on jo pitkään tehnyt aktiivista työtä järjestäen juhlia ja liikuntapäiviä sekä niiden tarjoiluja.
 
– Jatkossa yritämme saada 1- ja 2-luokkalaisten vanhempia mukaan ja teemme yhteistoimintaa myös Pro Ojoinen -yhdistyksen kanssa. 
 
– Toimikunta pyrkii ottamaan kantaa aluetta koskeviin ajankohtaisiin asioihin, kuten nyt vaikka tulevan talven kenttien jäädytykseen. Toivomme, että Koiranpolun kenttä jäädytetään taas entiseen malliin.
 
Lastentalon piha-alue on ajateltu kaikkien ojoislaisten käyttöön. Toistaiseksi ilmassa on ollut pieniä ongelmia.
 
– Nuorisotoimella ei ole oikein mitään hanketta tällä suunnalla eikä nuorilla ole mielekästä paikkaa oleskeluun.
 
– Se näkyy roskaamisena ja rikkomisena. Toivottavasti jotakin saadaan järjestettyä, että paikat pysyvät ehjinä.
 

Päivän lehti

26.1.2020