Kanta-Häme Hämeenlinna

Pusu on lapsi naamiaisasussa – Terhi Kaakisen puuveistosten ideat syntyvät lapsiperheen arjesta

Terhi Kaakisen puuveistokset valtaavat pääkirjaston lastenosaston.
Puuveistokset ilahduttavat pääkirjaston pieniä asiakkaita lastenosastolla aina tammikuun puoleen väliin asti.

Taiteilija Terhi Kaakisen veistosnäyttely Pusu avautuu Hämeenlinnan pääkirjaston lastenosastolla 5. marraskuuta.

Kaakinen veistää maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat taiteilijan omasta kolmilapsisen perheenäidin arjesta.

– Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä kun puru pöllyää ja jäsenissä tuntuu. Aloitan veistämisen sähkösahalla, jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella, Kaakinen kirjoittaa tiedotteessa.

Yleisin ja taiteilijaa innostavin teosaihe on yleensä lapsi. Näyttelyn nimikkoteoksessa, Pusussa, lapsi on pukeutunut naamiaisasuun.

– Aloittaessani veistää pöllissä oli jo valmiiksi kauniit repeämät. Veistettyäni työtä jo melko pitkälle, ystäväni nelivuotias kysyi, onko siinä seepra. Ilmiselvästi oli!

Kaakinen kertoo pyrkivänsä olemaan avoin teoksen prosessin ajan, ja alkuperäinen suunnitelma saattaa muuttua puun tai ympäristön sanelemana.

– Veistokseni ovat kukin huolella veistetty oma muotokuvansa, mutta tärkeitä ovat myös suhteet, joita ne muodostavat toisten veistosteni ja katsojan kanssa.

Veistokset lähtivät kirjastokiertueelle

Kaakisen veistoksia on ollut nähtävillä Keravalla ja Järvenpäässä kirjastojen lastenosastolla. Taiteilija päätti aloittaa kirjastokiertueen.

– Pidän ajatuksesta, että taide tulee ihmisten keskuuteen paikkoihin, missä he muutenkin käyvät ja tuo näihin tiloihin jotakin uutta ja piristävää.

Näyttely on pääosin lastenosastolla, koska taide on Kaakisen mukaan hyvä tuoda jo pienestä pitäen ihmisen elämään. Veistoksia saa hellästi koskea ja silittää. HÄSA

Terhi Kaakinen: Pusu, Hämeenlinnan pääkirjasto, 5.11.- 10.1.2021.