Kanta-Häme

Putkareissut vähenevät vuosi vuodelta

Miekkalinnan uusissa putkatiloissa ei ole ruuhkaa. Niin sanottujen poliisilakiperusteisten kiinniottojen määrä on nimittäin tippunut viime vuosina radikaalisti, noin parilla sadalla kappaleella vuodessa.

– Taustalla on monia syitä, merkittävimpänä yhteiskunnan muuttunut tilanne. Syrjäytyneiden asumispalveluja on parannettu viime vuosina, jolloin niin sanottuja puistokemistejä on katukuvassa yhä vähemmän, toteaa Hämeen poliisilaitoksen komisario Taisto Kuhlman.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa Sotkan uudessa asumispalvelukeskuksessa on kaksi selviämishuonetta, omansa sekä miehille että naisille. Suuri osa poliisin putkaan kuljettamista asiakkaista ovat olleet alkoholin suurkuluttajia, jotka ovat sammuilleet julkisille paikoille.

– Myös yleinen valistus on tehnyt tehtävänsä. Tuskin rappioalkoholismista koskaan kokonaan eroon päästään, mutta määrät ovat vähenemään päin, Kuhlman näkee.

Toinen iso tekijä on ollut poliisin kuljetusmatkojen piteneminen. Riihimäen seudulta sammuneet kuljetetaan pääasiassa putkaan Hyvinkäälle, mutta muut maakunnan poliisilain perusteella kiinniotetut ihmiset kyyditään Miekkalinnaan.

– Jostain Forssan laitamilta edestakaiseksi matka-ajaksi tulee useita tunteja eli se sitoo työvoimaresursseja erittäin paljon. Yhä tarkemmin harkitaan, voiko asiakkaan viedä kotiinsa selviämään ja vain tarpeen todella vaatiessa lähdetään ajamaan Hämeenlinnaan, komisario Kuhlman luonnehtii.

Kuljetukset maksavat yhteiskunnalle myös seuraavan aamun ongelmina.

– Jos putkasta heränneellä ei satu olemaan rahaa mukanaan, niin matkalippuhan hänelle on kirjoitettava. Ei ihmistä voi kadullekaan heittää, jos kotiin on kymmenien kilometrien matka.

Jos putkaan kuitenkin joutuu, siellä on nykyään turvallista olla. Miekkalinnan putkissa on täysi ensiapuvalmius ja varustus defibrillaattoria myöden. Lahden pääpoliisiasemalta sydämen käynnistämiseen tarkoitettu sähköimpulssilaite vielä toistaiseksi uupuu.

– Täytyykin muuten laittaa tilaukseen. Miekkalinnaan on tarjolla myös sairaanhoidollisia palveluita, jotka on järjestetty yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa, Kuhlman kertoo.

Viime hallituskaudella sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) kaipailemia selviämisasemia ei sen sijaan ole perustettu. Laki päihtyneiden henkilöiden käsittelystä edellyttää, että ensisijainen juopuneiden nukkumispaikka olisi selviämisasema, eikä perinteinen putka.

– Asia ei ole edennyt sen jälkeen, kun vastasimme poliisilaitoksen lausuntopyyntöön muutama vuosi sitten. Nykyisin puhutaan enemmän selviämishoitoasemista, jossa nimenomaan ongelman perimmäiseen syyhyn pyritään puuttumaan, kertoo Hämeenlinnan kaupungin tilaajapäällikkö Liisa Lepola.

Kesän aikana Hämeen poliisipiirin neuvottelukunta on valmistellut esitystä, jonka mukaan viimeistään sote-uudistuksen yhteydessä maakuntien kunnat tekevät suunnitelmat selviämishoitoasemien perustamiseksi.

Lepola ei pidä kuitenkaan tarkoituksenmukaisena, että juoppokuljetuksia ulkoistettaisiin poliisilta yksityisille toimijoille tai kuntien harteille.

– Oikea paikka Hämeenlinnassa selviämishoitoasemalle olisi Miekkalinna, jossa on tilaa käytettävissä. HäSa

Päivän lehti

4.4.2020