Kanta-Häme

Putkirikko värjäsi vettä

Suureen runkovesijohtoon tullut vuoto värjäsi juomavettä varsinkin Hätilän, Idänpään ja Aulangontien suunnalla torstaina.

Kylmälahden vedenottamolta kohti Vanajan kirkkoa lähtevään vesijohtoon tuli vuoto torstain vastaisena yönä kello yhden aikaan. Vuodon vuoksi vesijohtoverkoston painetasot ja veden virtaussuunnat muuttuivat, mikä aiheutti veden sameutumista ja värjäytymistä.

Halkaisijaltaan 450 millimetrisestä vesijohdosta ehti vuotaa vettä maastoon noin tunnin ajan, ennen kuin vuoto paikallistettiin ja johto suljettiin verkostosta. Vian korjaaminen venyy ainakin ensi viikkoon.

– Maastoon pääsi sen verran paljon vettä, ettei sinne ole mitään asiaa. Kunhan tulee pakkasta, sinne on parempi mennä, kun maaperä alkaa kantaa kaivinkonetta, HS-Veden putkimestari Kim Westerholm sanoo.

Kylmälahden vedenottamo on suljettua runkojohtoa lukuun ottamatta normaalisti käytössä, eikä vialla pitäisi enää olla vaikutusta veden laatuun.

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun kyseinen vuonna 1970 vedetty muovinen runkojohto rikkoutui.

– Valitettavasti. Linja on huonokuntoinen ja odottaa saneerausta.

Westerholm kehottaa valuttamaan juomavettä, mikäli se on edelleen tänään värjäytynyttä. Värjäytyneen veden ei kuitenkaan pitäisi olla terveydelle vaarallista.

– Haitta on lähinnä kosmeettinen. Jos vesi on harmaata, siinä on ilmaa, mustassa vedessä on mangaanisakkaa ja ruskeassa väri johtuu raudasta, eli ruosteesta. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020