Kanta-Häme

Puu tuli kipseihin ja jatkaa ortopedisiin tukiin

Raajojaan rikkoneet hämeenlinnalaiset tekivät mahdollisesti vuosi sitten tuttavuutta puukipsin kanssa, jota käytettiin keskussairaalan kirurgian poliklinikalla. Kovin monella kantahämäläisellä tätä kokemusta ei kuitenkaan ole.

– Puukipsi jäi kokeilun jälkeen pois. Se oli kova ja raskas verrattuna hengittäviin polyesterimuovituotteisiin. Kun oli päästy kömpelöstä kalkista eroon, tuntui kuin puun kanssa olisi otettu kehityksessä puoli askelta taaksepäin, sanoo lääkintävahtimestari Jussi-Petteri Kuoppala.

Puukipsi syntyi kuin vahingossa, kun kaksi kemistiä alkoi vuonna 2005 selvitellä, syntyisikö biohajoavista muoveista ja puuhakkeesta jotakin kaupallisesti järkevää. Ortopedi näki puukomposiitissa mahdollisuuksia, ja ensimmäinen tuote tuli markkinoille vuonna 2010.

– Meillä on sellainen käsitys, että yrityksellämme on Suomessa kymmenen prosentin markkinaosuus, sanoo Petro Lahtinen.

Lahtinen on toinen kemisteistä ja työskentelee tällä hetkellä puukipsiä myyvän Onbone oy:n kehitysjohtaja.

Hinta ja miten se lasketaan

Puukipsiä käytetään lukuisissa sairaaloissa ympäri Suomea. Sen puolesta puhuvat ekologisuus, myrkyttömyys ja käytön helppous.

– Tuote ei vaikuta suoranaisesti hoitotuloksiin, mutta se antaa paremman mielen ja omantunnon niille ammattilaisille, jotka tekevät materiaalin kanssa töitä, sanoo Lahtinen.

Lääkintävahtimestari Kuoppala muistuttaa, että materiaaleilla on ominaisuuksien lisäksi myös hinta.

– Puukipsi on aika kallista eikä siinä ole erityisen hyviä puolia verrattuna halvempiin muovituotteisiin. Tänä päivänä muovituotteissakin on jo myrkyttömiä, hän sanoo.

Lahtisen mukaan hinta on osittain laskentatapakysymys. Yksikköhinnassa eivät näy säästetyt kumihanskat, esiliinat, jätehuoltokustannukset tai kipsaukseen käytetty aika.

Onbonen puukipsi on löytänyt vastakaikua ulkomailta. Muutamissa saksalaisissa sairaaloissa on siirrytty käyttämään puukipsiä juuri sen biohajoavuuden takia. Tukholman Karoliinisen sairaalan delegaation toi Helsinkiin yritysvierailulle kipsin ekologisuus. Tänä vuonna yritys käynnistää myynnin Englannissa.

– Suomessa ympäristöystävällisyys jää helposti pelkäksi puheeksi. Maailmalla sillä on päätöksiin vaikuttaa painoarvoa, sanoo Lahtinen.

Viennin lisäksi kehitysjohtaja näkee mahdollisuuksia tuotekehittelyssä.

– Esimerkiksi reuma- ja diabetesvaivoista kärsivät tarvitsevat ortopedisiä tukia, vaikka luita ei olisi murtunutkaan, sanoo Lahtinen. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020