Kanta-Häme

Puuhamaa saa sittenkin anniskelulupansa

Lasten toimintapainotteinen huvipuisto Puuhamaa Janakkalan Tervakoskella saa viiden vuoden oikeustaistelun jälkeen sittenkin alkoholijuomien anniskeluluvan.

– Korkein hallinto-oikeus (KHO) palautti asian meille takaisin lokakuussa, ja varmastikin lupa tullaan myöntämään. Hylkäävään päätökseen ei ole mahdollisuutta, vaan korkeintaan hienosäätöön, vakuuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen.

– Teen mahdollisesti katselmuksen ja harkitsen pian, pitäisikö anniskelualueiden olla kauempana lasten huvilaitteista ja leikkipaikoista tai pitäisikö suojaksi laittaa näköesteitä vai ei.

Nopea päätös saatava

Puuhamaan operatiivinen johtaja Antero Salmenoja toivoo nopeaa päätöstä. Takarajaksi Puuhamaaryhmä Oyj on asettanut 26. toukokuuta, sillä Puuhamaa avaa ovensa kesäkaudeksi 2. kesäkuuta.

– Tilausravintolan puolelle olemme hakeneet A-oikeuksia yksityistilaisuuksiin, muualle C-oikeuksia, Salmenoja kertoo.

Anniskelupaikkoina olisivat ravintolan lisäksi Puhvetti ja vesipuiston terassi.

Aiemmin Puuhamaa toivoi lupaa lähinnä keskioluen myymiselle (C-lupa). Lupahakemuksen päivitykseen on lisätty nyt toive väkevien alkoholijuomien myynnistä (A-lupa).

– Anniskeluluvan puuttuminen on estänyt meiltä lisätulojen hankkimisen kesäkauden ulkopuolella, harmittelee puistonjohtaja Ilkka Vaskio tilausravintolatoimintaan viitaten.

Rahallisia menetyksiä

Antero Salmenoja ei halua edes miettiä, paljonko tuloja Puuhamaa on menettänyt näiden viiden vuoden aikana, jolloin anniskelulupaa on pyöritelty eri oikeusasteissa.

– Rahallisen arvon laskeminen vain harmittaa.

Jo tähänkin asti alueella on ollut asiakkaille sallittua nauttia mukanaan tuomaa olutta tai viiniä esimerkiksi piknikin yhteydessä grillipaikoilla.

– Häiritsevään käyttäytymiseen olemme puuttuneet, mutta tapaukset ovat olleet marginaalisia.

Eriarvoisuus ratkaisi

Entinen Etelä-Suomen lääninhallitus hylkäsi vuonna 2009 Puuhamaan anniskelulupahakemuksen. Hylkäystä perusteltiin alkoholilailla, jonka mukaan anniskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos lupaa haetaan tiloihin, jotka on tarkoitettu pääosin lapsille ja nuorille. Vaa’assa painoivat myös lastensuojelulliset syyt.

Anniskelulupaa vastustivat myös Janakkalan kunnan viranomaisten, luottamushenkilöiden ja seudun A-klinikkatoimen lausunnot.

KHO kumosi lääninhallituksen ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian aviin uudelleen käsiteltäväksi. KHO perusteli päätöstään muun muassa sillä, että yhtiö haki alueelle anniskelulupaa rajoitettuna ja että vastaaville huvipuistoille Suomessa lupia on myönnetty. Puuhamaata ei näin voida asettaa eriarvoiseen asemaan.

Vaikka Puuhamaassa nyt iloitaankin anniskeluluvan saannista, sitä ei pidetä itseisarvona.

– Jos huomaamme, että siitä on liikaa haittoja, olemme valmiita siitä vapaaehtoisesti luopumaan, puistonjohtaja Ilkka Vaskio sanoo. (HäSa)