Kanta-Häme Janakkala

Puuhamaan uimavedet kesäksi tehotarkkailuun – Mikrobeja oli liikaa

Puuhamaan viimeisimmässä tarkastuksessa mikrobeja ei ole havaittu.
Puuhamaan allasvesien mikrobimäärä oli kasvanut liian suureksi, jonka vuoksi terveysvalvonnan tarkastaja käy ottamassa mikrobinäytteet kerran viikossa. Arkistokuva Puuhamaasta vuodelta 2013. Kuva: Markku Tanni
Puuhamaan allasvesien mikrobimäärä oli kasvanut liian suureksi, jonka vuoksi terveysvalvonnan tarkastaja käy ottamassa mikrobinäytteet kerran viikossa. Arkistokuva Puuhamaasta vuodelta 2013. Kuva: Markku Tanni

Terveysvalvonta otti Puuhamaan uimavedet kesäksi tehotarkkailuun. Vettä valvotaan viikoittain koko kesän.

Riihimäen seudun terveysvalvonnan johtajan Pirkko Sukulan mukaan normaali vedenlaadun mittaustiheys Puuhamaan kävijämäärällä on kahden tai kolmen viikon välein.

Yle uutisoi viime viikolla Puuhamaassa havaituista epäkohdista uima-altaiden puhtaudessa ja alueen yleisessä siisteydessä. Allasvesien mikrobimäärä oli kasvanut liikaa.

Tarkastaja käy mittaamassa mikrobitasot Puuhamaassa kerran viikossa torstaisin. Viime viikon näytteessä epäkohtia ei havaittu.

– Laboratoriosta yleensä ilmoitetaan jos on jotain epänormaalia. Siitä voi päätellä että ei ole ollut mitään ihmeellistä, hän kertoo.

Tämän viikon torstain mittauksista saadaan tulokset ensi viikon alussa.

 

Puuhamaa tekee myös omia mittauksiaan altailla. Tarkastuksissa havaittiin, että allasvesien klooripitoisuus ei ollut riittävä. Silloin mikrobimäärä lisääntyy.

– Siellä lähinnä kloorin seuranta on tärkein asia. Ne tulokset katsotaan samalla kun haetaan viralliset mikrobinäytteet, Sukula kertoo.

Tarkastaja katsoo mikrobitarkastuksen yhteydessä samalla myös yleisen siisteyden tilanteen, tosin epävirallisesti mittauksen yhteydessä.

Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskio kertoo, että alun perin tarkastetussa muutaman kuution porealtaassa oli ongelmia jotka hoidettiin seuraavaan päivään mennessä.

– Tyhjensimme sen, laitoimme uuden veden tilalle ja kloorasimme sen, eli teimme niin sanotun shokkikloorauksen. Sen jälkeen siellä ei ole mitään ollut, Vaskio kertoo.

 

Puuhamaan yleisen siisteyden huonoutta Vaskio perustelee ammattisiivoojien puutteella.

– Alueella ei ole ammatti-ihmisiä tarjolla. Meille tulevat työntekijät ovat usein melko kokemattomia ja nuoria. Meille on löytynyt tosi hyvä henkilökunta, jolla kestää vain hetken oppia työskentelytempo, hän sanoo.

Vaskio kertoo, että Puuhamaan omistavan Puuharyhmä -yhtiön toisesta puistosta kävi ammattilaistiimi siivoamassa puistoa kesäkuun lopussa.

Puistonjohtajan mukaan negatiivinen julkisuus ei ole vaikuttanut merkittävästi kävijämääriin.

– Meillä vaikuttavat tällä hetkellä enemmän säät, hän kertoo.

 

Sukulan mukaan Riihimäen uimarannoilla tehdään yleisesti tarkastuskäynti kerran kesässä. Kerran kuukaudessa käydään hakemassa uimavesinäyte.

Uimahallien laatutilannetta seurataan myös säännöllisesti, mutta tarkastustiheys vaihtelee uimahalleittain ja kävijämäärittäin.

Ulkouima-altaiden laatuvaatimukset ovat samat kuin sisäaltaissa, vaikka ulkoaltaiden ylläpito on haastavampaa. HÄSA

 

Lue lisää aiheesta: Yle: Puuhamaalle useita huomautuksia allasvedestä ja siisteydestä terveysviranomaisilta (3.7.2019)

 

Puuhamaan epäkohdat

Yle uutisoi viime viikolla, että Riihimäen seudun terveysvalvonta havaitsi Puuhamaan allasveden mikrobipitoisuuden olleen tänä kesänä liian suuri.

Myös yleisessä siisteydessä oli puutteita.

Lampuista puuttui kupuja ja pääskynen oli tehnyt pesän ulkosuihkuun.

Allasveden klooripitoisuus ei ole ollut riittävä. Liian alhainen klooripitoisuus lisää mikrobien määrää.

Terveysvalvonta on kehottanut puistoa mittaamaan klooripitoisuuksia useasti päivässä, jotta mikrobitasot pysyvät kurissa.

Vuonna 1984 avatun Puuhamaan yksi ongelmista on vanhat ja kuluneet rakenteet, tekevät paikkojen pitämisestä siistinä haastavaa.

Riihimäen seudun terveysvalvonta aikoo tehdä ensi vuonna tarkastuksen hyvissä ajoin ennen kauden alkamista.

Tänä kesänä mikrobi ja -kloorimäärät mitataan Puuhamaassa viikoittain.