fbpx
Kanta-Häme Janakkala

Puuhamaassa huolehditaan nyt turvaväleistä, viime kesän epäkohdat on korjattu

Puuhamaassa viime kesänä havaitut epäkohdat ovat puistonjohtajan mukaan jo historiaa. Tänä kesänä matkailua kuristaa korona.
Vantaalainen Oona Bespalov, 6 nautti vesipuiston liu’uista. Hän pääsee puistoon tänä kesänä toisenkin kerran. Matkaan kotipihasta menee vain 50 minuuttia. Kuva: Pekka Rautiainen
Vantaalainen Oona Bespalov, 6 nautti vesipuiston liu’uista. Hän pääsee puistoon äidin mukaan tänä kesänä toisenkin kerran, sillä viime vuonna he eivät säiden takia käyneet ollenkaan. Puuhamaahan on perheen kotipihasta vain 50 minuutin matka. Puistossa ollaan aamusta iltaan ja välillä käydään yhdessä grillaamassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Tervakosken Puuhamaassa on tehty korjausliikkeitä yleisessä siisteydessä ja puhtaudessa. Lisäksi suihkutilat on remontoitu kevään aikana.

Riihimäen seudun terveysvalvonta huomautti viime kesänä puistosta havaituista epäkohdista kuten liian korkeasta allasvesien mikrobitasosta ja alueen epäsiisteydestä. Pyyhkeitä tuli myös asiakkaalta, joka harmitteli Iltalehdessä muun muassa menneillään olevaa allasremonttia.

Puuhamaa avasi ovensa 20. kesäkuuta. Terveystarkastajat kävivät tavanmukaisella tarkastuskäynnillään pari päivää ennen puiston avaamista.

– Kaikki sisätilat oli hyvin siivottu, eikä niiden suhteen ollut mitään huomautettavaa. He ovat panostaneet ja lisänneet henkilökuntaa siivoukseen, kertoo terveystarkastaja Miia Virolainen.

Ei vielä näytteitä allasvesistä

Uimavesistä terveystarkastajat eivät voineet vielä näytteitä ottaa, sillä altaiden puhdistus oli tuolloin vielä meneillään.

– Katsoimme, että he ehtivät saamaan altaat siihen kuntoon, että puisto voitiin avata lauantaina. Varsinaista lupakäytäntöä meillä ei ole, että puiston saisi avata vasta luvan jälkeen.

Ensimmäiset allasvesinäytteet terveystarkastaja ottaa tällä viikolla.

Allasvesien klooripitoisuuden ja pH:n valvonta tapahtuu pääasiassa omavalvontaperiaatteella. Puuhamaan henkilöstö huolehtii niistä kolmesti päivässä. Viranomaismittaukset tehdään kerran viikossa.

Koronaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia kuten turvavälejä tulee noudattaa tartuntalain mukaisesti ja niitä valvoo Virolaisen mukaan tartuntatautihoitaja.

– Toki mekin valvomme yleistä hygieniaa ja puhtautta.

Lue myös: Puuhamaan uimavedet kesäksi tehotarkkailuun – Mikrobeja oli liikaa (12.7.2019)

Hämeenlinnalainen Mikael Tuomas, 4, vietti kesiviikon Puuhamaassa yhdessä äitinsä kanssa. Alkupäivän kiipeillen ja loppupäivän vesipuistossa. Poika vierailee puistossa joka kesä. Kuva Pekka Rautiainen

Sattumuksien summa

Puistonjohtaja Ilkka Vaskion mukaan viimekesäiset tapaukset ovat historiaa. Tänä vuonna matkailualalla on riittänyt mietittävää koronan suhteen.

– Viime kesä oli monien yhteensattumien summa.

Remontit pyritään Vaskion mukaan aina tekemään syksyisin ja keväisin. Viime vuonna allasremontti venyi kesälle, koska projekti odotti viranomaisten lupaa.

Rakennusmääräykset olivatkin muuttuneet vanhojen liukujen ja vesiliukumäkien altaiden osalta.

– Työmaa oli seis siihen asti, kunnes saimme hyväksynnän ja samaan aikaan kausi alkoikin. Rakennustyömaasta levisi epäpuhtautta.

Lue myös: Tervakosken Puuhamaa avataan kesäkuussa – Puistoon päästetään 3000 asiakasta kerrallaan (28.5.2020)

Kävijöitä mukavasti, enemmänkin mahtuu

Tänä koronakeväänä puistonjohtaja ja muu henkilöstö odotti epätietoisuudessa toukokuun loppuun, saako puisto avata porttinsa vai ei.

– Normaalivuosina alamme jo toukokuussa isommalla ryhmällä tekemään töitä. Tänä vuonna uskalsimme ottaa ison vaihteen käyttöön vasta kesäkuun alkupuolella.

Puuhamaa keräsi mukavasti väkeä avajaispäivänä, mutta Vaskio arvelee koronapelon vielä vaikuttavan.

Lauantaina kävijöitä oli noin 1500, sunnuntaina ja maanantaina noin tuhat. Puisto ottaa kesäkuussa enimmillään 3000 asiakasta päivässä.

– Kävijämäärät ovat viime vuoden tasolla, mutta viime vuonna ei ollut näin hyvät kelit. Olemme laittaneet tälle kaudelle maltilliset tavoitteet. Mitään suoranaista lukua emme ole asettaneet. HäSa

Lue myös: Puuhamaa tarjoaa kesätöitä nuorille ja eväitä tulevaisuutta varten – Työhakemuksia tulee edelleen päivittäin (24.6.2020)

Menot