fbpx
Kanta-Häme

Puunhalaus parantaa vastustuskykyä

Vihervuosi toi tullessaan uudenlaista käyttöä Linnanpuistolle.

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) ja Ikäinstituutin kehittämä Luontoelämyspolku avattiin torstaina täyttämään ikäihmisten liikuntatarpeita. Polulla oli yhdeksän rastia, jotka sai käydä omassa tahdissa vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Rastit jakaantuivat neljään aiheeseen. Niissä osallistujat saivat liikkeisiin, vetreyteen, aisteihin ja muistoihin liittyviä tehtäviä.

– Olemme yrittäneet luoda sellaisen polun, joka houkuttelee ikäihmisiä luonnon pariin. Luonnon ei tarvitse olla siellä jossain kaukana vaan se voi olla omassa pihassa, sanoo polun suunnittelija Heli Starck.

Reitillä voi muun muassa harjaannuttaa aisteja, kopitella käpyjä ja muistella lapsuuden leikkejä. Kierroksen päätteeksi osallistujat saivat kertoa, minkä luontokokemuksen tai -tiedon he haluaisivat jakaa jälkipolville.

Puunhalaus oli yksi rastien tehtävistä. Ikäinstituutin vanhempi tutkija ja dosentti Erja Rappe ei alun perin uskonut puunhalauksen edistävän terveyttä. Tutkittuaan asiaa hän löysikin siitä useita hyötyjä.

– Puunhalauksen välityksellä ihminen vaihtaa mikrobeja puun kanssa ja se lisää vastustuskykyä. Meidän pitäisi rohkeasti koskettaa multaa, kasveja ja vettä, jotta saadaan altistusta erilaisille mikrobeille.

Rappen mukaan aistit lamaantuvat sisätiloissa.

– Elämme liian puhtaassa ympäristössä. Kaupungissa kosketus luontoon unohtuu. Meille opetetaan, ettei mihinkään saa koskea, koska “se on likainen”, Rappe selittää.

Ennen kuin rastille oli edes päästy, osallistujat riensivät halaamaan valtavaa pajupuuta Vanajaveden rannalla. Puunhalaaminen oli hiljaista ja harrasta puuhaa.

– Ei se niin mukavaa ollut, kuin ihmisen halaaminen, mutta mikäs siinä, kun oli kaverit mukana. Eikä me mitään bakteereja pelätä! sanoo polulle osallistunut Enni Kilpeläinen.

Luontopolku avattiin europarlamentaarikko ja liikunta-aktiivi Sirpa Pietikäisen sanoilla.

– Puistot ja viheralueet ovat meidän kaikkien olohuoneita. Ne kuuluvat jokaiselle, myös niille, jotka kuulevat, näkevät ja muistavat huonosti. Meidän kuuluisi ottaa käyttöön nämä julkiset olohuoneet ja suunnitella ne yhdessä niille kuuluvien ihmisten kanssa.

– Toivon, että Hämeenlinnan Luontoelämyspolku on ensimmäinen askel kohti sitä, että nämä julkiset olohuoneet suunnitellaan hyviksi. Yhteinen olohuone on jotain, mikä houkuttelee kokemaan ja virkistymään, Pietikäinen kuvailee.

Hämeenlinnan viheralueet ovat hyödyntämättä Ikäinstituutin viestintäkoordinaattorin Anne Honkasen mielestä.

– Meillä on Hämeenlinnassa paljon kaunista luonnon ympäristöä, mutta ihmiset eivät käy eivätkä elä siellä, vaan menevät ohi. Toivomme, että tällä Luontoelämyspolulla saataisiin enemmän ihmisiä viettämään aikaansa luontoon, Honkanen kertoo. HÄSA

Menot