Kanta-Häme

Puuskainen tuuli voi aiheuttaa vahinkoja – Etelä-Suomessa tuulee varsinkin tiistaina

Ilmatieteen laitos varoittaa kovista, mahdollisesti vahinkoja aiheuttavista tuulenpuuskista maanantain ja tiistain aikana.

Maanantaina tuulisinta on pohjoisemmassa Suomessa, tiistaina maan länsi- ja eteläosissa. 

Ilmatieteen laitoksen maanantaina tekemän ennusteen mukaan Suomeen on saapunut lännestä matalapaine ja siihen liittyvä kylmä rintama. Rintaman etupuolella on hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa.

Tähän kosteaan ilmamassaan voi maanantaipäivän aikana syntyä voimakkaita ukkosia, joiden yhteydessä voi esiintyä rakeita ja kovia ukkospuuskia.

Puuskissa tuulennopeus on paikoin 15–20 metriä sekunnissa. Otollisin alue voimakkaille ukkosille yltää Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ja Pohjois-Karjalaan. Puuskat aiheuttavat paikallista vahinkoa ja mahdollisesti sähkökatkoja. Ukkospuuskat heikkenevät ja väistyvät koilliseen iltaan mennessä.

 

Tiistaina lännestä saapuu Suomeen uusi matalapaine sateineen.

Matalapaine on maanantaita voimakkaampi ja voimistaa tuulia yleisesti. Keskipäivästä alkaen, rintaman sateiden jälkipuolella, maan länsi- ja eteläosissa länsituuli muuttuu puuskaiseksi ja alueella syntyy myös sade- ja ukkoskuuroja.

Tuulenpuuskat ovat yleisesti 13–18 metriä sekunnissa, mutta paikallisesti ukkoskuurojen yhteydessä tuuli voi puhaltaa 20 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että tuuli kaataa paikoin puita ja aiheuttanee joitain sähkökatkoja. Tuuli heikkenee tiistaina illan aikana matalapaineen väistyessä itään.

Keskiviikkona sää on pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta poutainen, mutta melko tuulinen. Loppuviikoksi Suomen ylle saapuu laaja matalapaine.

Juhannusviikonloppuna sää on ajoittain sateinen ja tuulinen.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic