Kanta-Häme

Puuta hakattiin ennätysmäärä

Suomen metsistä hakattiin viime vuonna metsäteollisuuden käyttöön 63 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta ja metsähakkeeksi tai polttopuuksi yhdeksän miljoonaa kuutiometriä. Määrä ylitti Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan edellisen vuoden hakkuut kahdella miljoonalla kuutiometrillä ja oli suurempi kuin koskaan ennen.

Metsäteollisuustuotteiden valmistukseen tai vientiin hakattiin yhteensä 63,3 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Siitä oli tukkipuuta 43 prosenttia ja kuitupuuta 57 prosenttia. Kokonaismäärä kasvoi edellisvuodesta 1,1 miljoonaa kuutiota eli kaksi prosenttia.

Lämpö- ja voimalaitosten metsähakkeeksi tai pientalojen polttopuuksi hakattiin runkopuuta yhteensä 9,2 miljoonaa kuutiometriä. Metsähakkeeksi korjatun runkopuun määrä säilyi edellisen vuoden tasolla.

Vuoden 2017 hakkuut nousivat Luken mukaan 86 prosenttiin kestävistä hakkuumahdollisuuksista. Kotimaisen puun käyttömäärät ovat nousseet viime vuosina tasaisesti ja useita uusiakin investointisuunnitelmia on esillä.

Yliaktuaari Jukka Torvelainen Lukesta kertoo, että tuoreimmat alueelliset hakkuumahdollisuusarviot on laskettu valtakunnallisen metsien inventoinnin vuosien 2009–2013 mittauksien pohjalta.

Kanta-Hämeessä vuoden 2017 hakkuut ylittivät Torvelaisen mukaan kestävät hakkuumahdollisuudet. Sama koski Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntia.

– Kestävyyttä kannattaa kuitenkin tarkastella vuotta pitemmällä ajanjaksolla. Muutaman vuoden suuretkaan hakkuut eivät ole tässä kriittisiä. Puuntuotannon kestävyys vaarantuu vasta, jos koko jakson keskimääräiset hakkuut nousevat jakson kestäviä hakkuumahdollisuuksia suuremmiksi, Torvelainen arvioi.

 

 

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic