Kanta-Häme

Puutarha yhdisti vastakohdat

Kun kuvanveistäjä Olli Larjo lähtee ostamaan housuja, hän toimii kuten suurin osa miehistä. Larjo menee liikkeeseen, poimii housut käsivarrelleen, sovittaa, maksaa ja sanoo kiitos.

Siinä se.

Kuvataiteilija Katri Stenberg toimii toisin. Hän kiertelee ja kartoittaa, tutkii ja vertailee, sovittaa ja vasta harkittuaan ostaa.

Sama kaava toistuu, kun ryhdytään tekemään taidetta.

– Olen varmasti impulsiivisempi, ryhdyn heti duunaamaan, kun saan idean, Larjo sanoo.

23 vuotta yksissä ollut taiteilijapariskunta on toki vuosien aikana myös muokannut toisiaan. Larjo sanoo oppineensa Stenbergiltä rauhallisuutta, Stenberg puolestaan Larjolta työhön heittäytymistä.

Keskustelua

Kun pariskunta muutti syksyllä 1997 Helsingistä Hämeenlinnaan, löytyi uusi koti täydellisestä paikasta: rappiotalolta näyttävästä vanhasta Kanakoulusta. Samassa rakennuksessa sijaitsivat myös kaksikon työtilat. Kuvanveistäjälle järjestely sopi, kuvataiteilijalle ei.

– Ollihan teki töitä ilta- ja yökaudet, aina kun siltä tuntui. Itsellä tahtoi käydä niin, että muut asiat – pyykit ja siivoaminen – ajoivat ohi, Stenberg sanoo.

Nykyään molemmat työskentelevät Poltinahon taidekasarmilla. Stenbergillä on tilat yläkerrassa, Larjolla alakerrassa. Samoissa tiloissa työskenteleminen ei olisi käytännössä edes mahdollista, sillä esimerkiksi puun työstämisestä syntyy kohtuullinen määrä pölyä ja purua.

Vaikka molemmilla on omat työnsä ja oma tapansa työskennellä, keskustellaan tekemisestä melkein päivittäin. Pariskunta käy antamassa toisilleen myös ateljeekritiikkiä. Stenberg ja Larjo vakuuttelevat, että puolisolta kritiikkiä on oppinut ottamaan vastaan – eri asia on tietysti se, onko kritiikillä mitään vaikutusta.

– Olli ottaa kritiikkiä vastaan sujuvasti. Se sanoo juu juu, mutta tekee kuitenkin, miten tahtoo, Stenberg sanoo.

Jääräpääksi tunnustautuvaa Larjoa naurattaa.

Puutarhanhoitoa

Mutta on kuvanveistäjällä ja kuvataiteilijalla paljon yhteistäkin.

Lähes koko sen ajan, kun pariskunta on Hämeenlinnassa asunut, on heillä ollut jossain päin kaupunkia pieni pläntti maata. Nykyinen pläntti sijaitsee Poltinahon ryhmäpuutarhassa.

– Se on ollut meillä nelisen vuotta, Stenberg aloittaa.

– Ei, on se kauemmin ollut, ainakin kuusi, Larjo keskeyttää.

Sovitaan, että jotain neljän ja kuuden väliltä.

Samaa mieltä pariskunta on kuitenkin siitä, että puutarhaharrastus kuulostaa heidän yhteydessään turhan liian rajulta ja juhlavalta.

– Ehkä kyse on mieluummin kasvimaan hoidosta, Stenberg sanoo.

Poltinahon ryhmäpuutarhapalstoilla on luonnetta. Niillä eri aikakaudet ja edellisten palstanhoitajien kädenjälki näkyvät kerroksellisuutena. Omaa palstaansa taiteilijapariskunta kuvailee puolivilliksi.

Palstalla kasvatetaan hyötykasveja. Larjon erikoisuus ovat yritit, esimerkiksi basilikat, joita hän kuivattaa, ja joista hän valmistaa itse yrttisuolaa.

Tänä kesänä palstalla on kasvanut myös perunaa, sipulia, valkosipulia, punajuuria ja tomaatteja, mutta myös kukkia, jotka ovat myöhemmin heränneet henkiin Stenbergin maalauksissa.

Yhteisnäyttely

Tänä vuonna taiteilijapariskunnan puutarhapalsta on toiminut myös taiteellisena kasvualustana.

50-vuotispäiviä juhlistaakseen Stenberg ja Laiho päättivät järjestää elämänsä ensimmäisen yhteisnäyttelyn. Kaksikko teki näyttelyhakemuksen, jossa he kertoivat kommentoivansa toistensa töitä omissa teoksissaan. Siinä vaiheessa, kun työt olisi pitänyt aloittaa, ei idea enää tuntunutkaan luontevalta.

Kevään edetessä Larjo ja Stenberg huomasivat olevansa molemmat kiinnostuneita puutarhasta ja kasveista. Puutarhaksi ristitty yhteisnäyttely onkin syntynyt kasvien innoittamana. Mukana on 10 Stenbergin maalausta sekä 11 Larjon veistosta.

Larjo on tehnyt näyttelyyn viisi valtavaa puista kukkasta, viisi pronssista pientä miestä sekä yhden pronssisen jäniksen.

– Ollilla on erikoinen suhde jäniksiin. Hän viheltelee kolmannen kerroksen parvekkeeltamme niille, ja jänikset kuuntelevat, Stenberg naureskelee.

Stenbergin kymmenestä maalauksesta valtaosa on toteutettu akryyliväreillä. Niissä uutta Stenbergin aikaisempaan tekemiseen verrattuna on se, että kasvit on nyt kuvattu maisemassa. (HäSa)

Puutarha Galleria Koneessa 27.9.–21.10.2014.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic