Kanta-Häme

Puutarhajäte kannattaa kompostoida

Puutarhajäte kannattaa ensisijaisesti käsitellä syntypaikallaan kompostoimalla ja hakettamalla risut. Kiertokapulan alueella puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai siistinä pidetyssä aumassa tai kehikossa.

Puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille puutarhajätettä ei saa kuljettaa.

Kiinteistöjen biojäteastioihin puutarhajätettä ei pidä laittaa Kiertokapulan toiminta-alueella. Tämä johtuu siitä, että erilliskerättävä biojäte ei mene kompostoitavaksi, vaan bioetanolilaitokselle, jonka toiminta häiriintyy puutarhajätteestä.

Jätehuoltomääräysten mukaan kaikki avopoltto taaja-asutusalueella on kielletty. Taaja-asutusalueita ovat asemakaava-alueet sekä rakennettuja, asumiseen tarkoitettuja yleiskaava-alueita.

Haja-asutusalueellakaan puutarhajätteen polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Käsittelemätön puutarhajäte tulee vielä Kiertokapulan tai kunnan osoittamaan paikkaan. Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle puutarhajätettä voi viedä maksua vastaan ympäri vuoden. Karanoja on auki toukokuussa myös lauantaisin kello 9–14.

Hämeenlinnan kaupunki ei järjestä tänä vuonna erillisiä puutarhajätteen keräystempauksia. Niitä on aiemmin järjestetty yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa Kalvolassa ja Lammilla.

Puutarhajätteen keräyksestä ja kuljetuksesta voi kysyä jätteenkuljetusyrityksiltä. Ne tarjoavat siirtolavapalveluja ja suursäkkejä.

Esimerkiksi Lammin Jätehuollolla on hyötyjäteasema, joka vastaanottaa maksua vastaan myös puutarhajätteitä kuljettaakseen sen myöhemmin Karanojalle. Puutarhajätteen toimittamisesta pitää kuitenkin sopia erikseen yrityksen kanssa.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic