Kanta-Häme

Puutarhamarjoista kypsyy keskinkertainen sato

Kanta-Hämeen marjatiloilla kerätään jo vauhdilla vadelmaa, ja ensimmäiset omatoimiset poimijat kiertelevät marjapensaita. Vadelmasadon povataan kypsyvän jopa hieman paremmin kuin viime vuonna, mutta jäävän siitä huolimatta keskinkertaiseksi.

Sen sijaan mustaherukoiden sadon pelätään jäävän niukaksi. Joonas Vaaranmaa Iso-Hiiden kartanolta kertoo, että herukoita on tänä vuonna luvassa ennätyksellisen vähän.

Monilla tiloilla herkkusato on jäämässä Iso-Hiiden tapaan laihaksi.

– Mustaherukan terttujen kukinta oli kevään korvalla niukkaa. Helle on lisäksi kypsyttänyt pensaan uloimmat oksat hyvinkin kypsiksi, mutta keskiosa pensaasta saattaa olla raaka, kertoo Pirkko Kämäri Kankaisten tilalta.

Kämärin mukaan punaherukka sieti vaihtelevia säitä hieman paremmin ja Kankaisten tilalla odotetaankin lähes tavanomaista punaherukkasaalista.

Helle ei sovi marjoille

Koko maassa marjasadot ovat kypsyneet vaihtelevalla menestyksellä. Maaseutukeskusten liiton ProAgrian puutarha- ja erikoiskasviasiantuntija Marja Kallela kertoo, että huippusatoihin ei tällä kasvukaudella päästä. Marjasatoa ovat verottaneet eniten vaihtelevat säät.

– Viime talvi oli huono talvehtimisen kannalta. Kesä alkoi aikaisin, mutta huhtikuussa kukinta ei onnistunutkaan, koska kylmät ja sateiset säät tulivat. Helle ei ole hyvä marjasää, sillä se pehmittää marjat turhan nopeasti, Kallela sanoo.

Vadelman kypsymisvaihe jatkuu vielä muutaman viikon, ja vadelmaa uumoillaan olevan kerättävissä tiloilta aina elo-syyskuun vaihteeseen saakka.

– Mikäli kuivuus ja satunnaiset rankkasateet jatkuvat, ne voivat verottaa kypsynyttä marjasatoa, Kallela sanoo.

Tuottajat uskovat marjojen hintojen pysyvän tutulla tasolla. Tavoitteena on saada kustannukset peittoon.

– Marjojen hinnat riippuvat päivästä, kysynnästä ja tarjonnasta, sanoo Tyrvännön Marjan ja Vihanneksen yrittäjä Jussipekka Markkanen. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic