Kanta-Häme

Puutarhanhoito houkutteli harrastajat Hämeenlinnan torille - Nyt suositaan aiempaa luonnonmukaisempaa pihaa

Sateinen sää jarrutti Hämeenlinnan torikesän avajaisia lauantaina. Poutaisina hetkinä vaihdettiin innokkaasti taimia ja ostettiin uusia.
Hämeenlinnan torin kesä avattiin kosteissa merkeissä lauantaina. Samaan aikaan kesän avauksen kanssa järjestettäväksi ilmoitettu Siivouspäivä peruuntui kehnon sään takia. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan torin kesä avattiin kosteissa merkeissä lauantaina. Samaan aikaan kesän avauksen kanssa järjestettäväksi ilmoitettu Siivouspäivä peruuntui kehnon sään takia. Kuva: Esko Tuovinen

Vaikka säiden haltija ei hirveän suosiollinen Hämeenlinnan kesän avajaisille ollutkaan, onnistui tapahtuma kuitenkin kokoamaan joukon puutarhanhoidon harrastajia yhteen.

Hämeen puutarhaseuran puheenjohtaja Eero Simola on tyytyväinen siihen, että luonnonmukaisuus on yhä suurempi trendi niin kotipihassa kuin kunnan puistoissakin. Kun kaikkea ei ole hoidettu tarkkaan, jää myös uhanalaisille hyönteisille elinmahdollisuus.

– Olen hyvilläni siitä, että parvekeviljely nostaa nyt päätään. Ei puutarhanhoitoa varten tarvita omakotitaloa, vaan se onnistuu myös kerrostalossa. Olen nähnyt taloja, joiden pihalla on asukkaiden käyttöön erillisiä kasvulaatikoita, Simola sanoo.

Janakkalan kunnalla rakennuttaja-valvojana työskentelevä Simola on koulutukseltaan niin Lepaan hortonomi kuin puutarhurikin. Hän on saanut innostuksen alaan vanhempiensa verenperintönä, sillä näillä oli oma kauppapuutarha.

– Tällaiset tapahtumat ovat siitä mukavia, että tapaa toisia samanhenkisiä ihmisiä. Sen takia toimin Hämeen puutarhaseurassakin, elokuussa sata vuotta täyttävän seuran puheenjohtaja korostaa.

Kesän avauksessa annettiin ennen kaikkea monenlaista puutarhaneuvontaa. Martat neuvoivat koko päivän, mutta oman kortensa kantoi kekoon myös hämeenlinnalainen Hannu Marteala, joka myi suoraan autostaan harvinaisia puuvartisia kasveja. Puuvartiset ovat puita, pensaita ja köynnöksiä sekä erilaisia maanpeitekasveja, jotka mies on kasvattanut suoraan siemenestä.

– Tuntuu siltä, että ihmiset ovat ennen kaikkea kiinnostuneita perennoista, mutta kyllä puuvartisetkin kiinnostavat. Monelle on vain vaikeaa tutustua puutarhanhoidossa mihinkään totutusta poikkeavaan. Moni pitää esimerkiksi siemenestä kasvattamista liian työläänä tai hitaana, vaikkei se sitä tosiasiassa olekaan, Marteala huomauttaa.

Pelkästään Suomessa on satoja puuvartisia kasveja, sillä ne voivat olla puita, pensaita, köynnöksiä tai maanpeitekasveja. Vain kokeilemalla löytää itselleen sopivimmat.

– Ihmiset ostavat omalle pihalleen sellaisia taimia, jotka on kloonattu Keski-Euroopassa sopimaan sikäläisiin oloihin. Vain kokeilemalla oppii, mikä kasvi sopii omaan pihaan, sillä kasvuolosuhteiden pitää olla juuri oikeat, Marteala neuvoo.

Oman kotinsa kellarissa kasveja kasvattava mies sanoo kiertävänsä alan tapahtumia, sillä omaan pihaan ei kasveja enää mahdu. Viidessätoista vuodessa harrastus on vain koko ajan syventynyt ja yhä harvinaisemmat kasvit ovat alkaneet kiinnostaa.

– Minua kiehtovat kasvit, joita ei voi ostaa kaupasta. En ymmärrä puheita pihan sisustamisesta, enkä sitä, että kaikki pitää saada nykyisin niin nopeasti valmiiksi. Ehkä juuri sen takia ihmiset eivät uskalla alkaa kasvattaa kasveja siemenestä, vaikkei se minun mielestäni vaikeaa olekaan, Marteala sanoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

24.2.2020