Kanta-Häme

Puutarhankeväisiä puuhia

Kevät on vihdoin täällä, ja pihojen kuopsuttelijat ovat päässeet vauhtiin pitkän odotuksen jälkeen. Yli 30 vuotta alalla olleen puutarhurin Timo Koskisen mukaan kuivilla rinnetonteilla voi jo tehdä melkein mitä tahansa. Viikon sisällä päästään todennäköisesti puuhastelemaan kaikissa puutarhoissa.

– Lumen sulaessa monen kotipuutarhurin sydän alkaa jo tykyttää. Alan ihmisillä kädet ovat vapisseet hommiin jo monta viikkoa. Ennen lumien sulamista onkin jo leikattu koriste- ja ennen kaikkea hedelmäpuiden oksia.

Koska lunta oli paljon ja pitkään, pensaiden kevätleikkaukset ovat jääneet melkoisen myöhäiselle, mutta Koskinen neuvoo, että vielä ehtii harventamaan oksia, ennen kuin kasvit tulevat lehteen.

– Nyt näkee hyvin kuolleet versot. Varovaisella leikkaamisella voi mennä toukokuulle asti ja jatkaa keskikesällä, jos on tarvetta. Harvennusleikkauksella tuuhean, umpeen kasvaneen pensaan rakenne haetaan esille, jolloin kasvitaudit ja tuholaiset eivät viihdy siinä niin hyvin. Oksien ikäjakauma kannattaa säilyttää leikkaamalla sekä vanhoja että uusia versoja.

Viisas haravoi vasta keväällä

Talven jälkeen on myös oikea aika käydä nurmikkoa läpi haravan kanssa. Koskisen mukaan viisas jättää haravoinnin kevääseen.

– Meillä on opittu liian siisti tapa hoitaa puutarhoja. Lehdet haravoidaan usein pois syksyllä, ja sitten kaupasta kannetaan ravinteita. Kuivissa lehdissä on vielä vähän ravinteita, jotka osin palautuvat maahan. Keväällä voi poistaa osan isommista lehdistä, mutta itse ajan niiden yli ruohonleikkurilla.

Keväisen haravoinnin ideana on ilmastoida nurmen alla olevaa maata. Kotipuutarhassa riittää usein pintailmastointi, jota varten voi vuokrata pystyleikkurin. Monessa pihassa nurmikko jäi pitkäksi märän ja lämpimän syksyn jäljiltä, minkä vuoksi on havaittu lumihometta.

– Lumihome kannattaa rapsuttaa rikki ja avata nurmen pohja, jolloin se saa ilmaa. Samassa yhteydessä voi tarvittaessa tehdä ylläpitolannoituksen ja -kalkituksen. Niiden väliin on syytä jättää pari viikkoa aikaa, sillä ne neutralisoivat toistensa vaikutuksia, Koskinen huomauttaa.

Joskus ruoho saattaa sammaloitua, ja sen syytä kannattaa Koskisen mukaan pohtia, ennen kuin yrittää päästä sammaleesta eroon. Suurimpia syitä sammaloitumiselle ovat varjoisa paikka ja maan tiivistyminen. Vasta kolmantena tulee maan happamoituminen, jota voi hoitaa kalkitsemalla.

– Varjolle ei välttämättä voi mitään, ja puiden varjoisuudessa sammal kuuluu asiaan. Se on aina vihreää ja omalla tavallaan kaunista. Meillä vain on opittu, että hienossa nurmikossa ei ole sammalta. Itse kävisin sammaleen kimppuun, jos kyseessä olisi pallo- tai juoksukenttä.

Istuttamaankin pääsee pian

Kevään edetessä puutarhojen istutusaika lähestyy. Toukokuun alusta alkaen voi Koskisen mukaan istuttaa puuvartisia kasveja lukuun ottamatta sellaisia astiataimia, joissa on uusia kasvuja.

– Yöpakkaset jatkuvat vielä. Toukokuun puolivälissä voi varmaan alkaa istuttaa mitä tahansa kasveja.

Perennapenkkejäkin voi istuttaa jo toukokuun alussa, ja olemassa olevat penkit kannattaa kitkeä heti, kun ne kuivahtavat.

– Kun jo silloin poistaa kuolleita kasvinosia ja monivuotisia rikkakasveja, kuten voikukkia, pääsee kesällä helpommalla.

Ryhmäkasvit eivät kestä yöpakkasia, mutta niitä voidaan jo nyt käyttää esimerkiksi amppeleissa.

– Itse olen kesäkukista laittanut orvokkiamppelit pihaan jo viikko takaperin. Ne eivät ole pakkasista millänsäkään. Amppelit ovat muutenkin siitä mukavia, että ne voi nostaa sisälle yötä vasten.

Kauneudesta kannattaa nauttia

Alkukevät on myös sitä aikaa, kun sipulikukat alkavat nousta kukkapenkeistä. Vaikka sormet syyhyäisivät hommiin, Koskinen muistuttaa välillä myös pysähtymään katselemaan kukkien kasvua.

– Sipulikukat ovat kevään airuita, ja niiden kauneudesta kannattaa nauttia. Totta kai ainakin itselleni myös puutarhassa touhuaminen on nautinto, hän hymyilee.

Koskinen on saanut huomata kevään tulon omaa nimeään kantavassa yrityksessä. Firman pyörittämisen lisäksi hän on tuntiopettajana Hämeen ammatti-instituutissa viherrakentamisen ja kivitöiden puolella.

Puutarhuri Koskiselta löytyy facebookista oma sivu, jolla käydään keskustelua erilaisista puutarhaan liittyvistä asioista. Sivuilla voi myös esittää kysymyksiä, jos jokin jää askarruttamaan mieltä.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic