fbpx
Kanta-Häme

Pyhä toimitus aloittaa uuden festivaalin

Hämeenlinna

Pyhä toimitus on käynnissä. Laulaja Niina Alitalo ja pianisti Joonas Mikkilä aloittivat sen eilen, jatkavat tänään ja huipentavat huomenna.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Kartanofestin taiteelliset johtajat heittävät ensimmäisinä tuleen itsensä.

Alitalon ja Mikkilän yhteinen konsertti on nimetty Juice Leskisen samannimisen kappaleen mukaan, ja ohjelmaan on valittu samaan teemaan sopivia kappaleita muun muassa Suvi Teräsniskalta, Miljoonasateelta, Johanna Kurkelalta ja Yonalta.

Entä mikä kaikki tässä kokonaisuudessa lasketaan pyhäksi toimitukseksi, Juicen kappaleen merkityksen lisäksi?

– Sen voi ajatella monella tavalla. Se voi olla luontoon liittyvä, parantava voima. Kappaleissa on sekä häät että hautajaiset, ja myös kosto ja runon kirjoittaminen löytyvät, Alitalo kertoo.

KARTANOFEST on taiteellisten johtajiensa keino työllistää itsensä. Molemmat tekevät muita, ”pienempiä” juttuja, mutta festari on kesän päätyö.

– Halusimme itsellemme kesätyötä. Työllistämme itsemme lisäksi muutaman muunkin muusikon, Alitalo kertoo.

– Se musiikki, joka soi radioissa, tarjoaa aika marginaalisen mahdollisuuden kuulla, mitä kaikkea on tarjolla. Itseään joutuu työllistämään tällä alalla tosi, tosi paljon. Jos ei perusta omaa festaria, tarjoutuu esiintyjäksi muiden festareille.

Niina Alitalon ja Joonas Mikkilän lisäksi Kartanofestin konserteissa esiintyvät trio Onda3 ja Valma & Varsinaiset -niminen kokoonpano.

– Tunnelmat muuttuvat konsertista toiseen hyvinkin paljon. Ensi viikon konserteissa esitetään bossa novaa ja päästään kepeisiin kesätunnelmiin. Viimeisellä viikolla esiintymässä on folk-yhtye, jonka kappaleet ovat kansanmusiikin suuntaan.

Kaikilla kolmella on kussakin kartanossa oma konsertti. joten kaiken kaikkiaan kartanokonsertteja on yhdeksän.

TAITEELLISIA JOHTAJIA yhdistävät musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa.

Molemmat ovat erikoistuneet teatteriin. Mikkilä työskentelee muusikkona ja kapellimestarina Tampereen isoissa teattereissa ja Svenska Teaternissa, ja Alitalo opiskelee myös Tampereen ammattikorkeakoulu teatterimusiikin linjalla.

Kumpikin tarttuu ennen kaikkea kappaleiden tekstiin. Pyhä toimitus -konsertin kappaleet valittiin nimenomaan tekstien perusteella.

– Varsinaista juonta konsertissa ei ole, mutta kappaleet on sidottu yhteen sitaateilla kirjoista.

Alitalon oma suosikki lukuisista pyhistä toimituksista on se ensimmäinen, Juicen kappale.

– Siitä ajatus lähti liikkeelle.

ALITALO TOIVOO, että tämän vuoden Kartanofest on vasta alku.

– Pitkälti teemme tätä omalla taloudellisella riskillä, joten yleisön liikkeistä riippuu, pystymmekö järjestämään ensi kesänä jatkoa. Toivon kyllä, että pystymme.

Alitalo on käynyt kaikissa kartanoissa, muttei toistaiseksi ole laulanut niistä yhdessäkään.

– Uskon musiikin istuvan niihin oikein hyvin. Kaikissa paikoissa luonto on vahvasti läsnä.

Menot