Kanta-Häme

Pyhäkauppa kiinnostaa

Pääsiäinen on ensimmäinen iso juhlapyhä, jonka aikana kaupan vapautuneita aukioloaikoja päästään testaamaan käytännössä.

Pitkäperjantaina vaikutti siltä, että uudistus on tullut tarpeeseen: Hämeenlinnan kaupoissa riitti asiakkaita.

K-ruokakaupat päättävät kaikki itsenäisesti aukiolonsa, mutta suurin osa isoista ruokakaupoista ja kaupunkien keskustan pienistä kaupoista on avoinna pääsiäisenä.

Hämeensaaren K-Citymarket piti ovensa avoinna pitkäperjantainakin. Jyrki ja Tuija Jokela olivat saapuneet Eurajoelta Hämeenlinnaan pääsiäisen viettoon. Citymarkettiin he tulivat kuluttamaan aikaa, mutta samalla mukaan tarttui uusi takki.

– Emme ole osanneet kaivata pyhinä laajempia aukioloaikoja, mutta tällä kertaa ne sattuivat sopivasti ja tuli käytyä kaupoilla, Jokelat kertovat.

Tiiriössä Prisman parkkipaikalla oli päivän aikana jopa pientä ruuhkaa.

Sanna Leino lähti ostoksille 3-vuotiaan tyttärensä Pihlan kanssa.

– Ajateltiin tulla katsomaan vähän kevättakkia Pihlalle, Leino kertoo.

Suuri osa Osuuskauppa Hämeenmaan kaupoista on auki myös muina pääsiäisen pyhinä. Esimerkiksi Prismat Hämeenlinnassa ja Riihimäellä palvelevat sunnuntaina ja maanantaina klo 11–19.

Hämeenmaalla uskotaan, että pahimpia ruuhkapiikkejä saadaan tasattua, kun kaupassa voi tarvittaessa käydä vaikka useampana päivänä.

– Pääsiäisherkkujen loppumisesta ei kannata kantaa huolta, sillä pyrimme varautumaan kysyntään ennalta, sanoo toimialajohtaja Taina Penttinen Hämeenmaalta.

S-ryhmän myynti on kasvanut alkuvuonna erityisesti lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin.

– Se kertoo siitä, että aiempaa joustavampia aukioloja arvostetaan ja hyödynnetään, toimialajohtaja Lari Rusila Hämeenmaalta kertoo. 

Suomen Lähikaupan kaikki Siwat ja Valintatalot pitävät ensimmäistä kertaa ovensa auki läpi koko pääsiäisen.

Tämän tiesi myös Jenna Koistinen, joka ajoitti oman kauppareissunsa Valintataloon kampaajakäynnin yhteyteen perjantaina.

– Leipää ja lohipullia tarttui mukaan, hän kertoo.

Suomen Lähikaupan myyntijohtaja Timo Lavikainen kertoo, että erikoispyhien laajennetulle aukiololle on kysyntää.

– Pienille lähikaupoille on luontevaa palvella pitkillä aukioloaikoina myös erikoispyhinä.

Lidl oli pitkäperjantaina kiinni, mutta muina pääsiäispyhinä kaupan ovet ovat auki.

Lidl on tähän mennessä testannut laajennettuja aukioloaikoja paikkakunta- ja sesonkikohtaisesti.

– Tähän mennessä olemme pidentäneet aukioloaikoja lauantaisin kolme tuntia illasta ja sunnuntaina tunnin aamusta ja illasta 16 myymälässä eri puolilla Suomea. Sen lisäksi laajennettuja aukioloja on kokeiltu esimerkiksi hiihtolomaviikoilla Kuusamossa ja nyt pääsiäisen ajan koko maassa, kertoo Lidlin operatiivinen johtaja Mark Henry.

Kauppakeskus Goodman oli pitkäperjantaina kiinni. Lauantaina kauppakeskuksessa on normaalit aukioloajat käytössä. Sunnuntaina liikkeet ovat taas kiinni, mutta toisena pääsiäispäivänä kaikki liikkeet ovat auki kello 11–18.

– Uskomme, että silloin monesta olisi jo kiva päästä kaupoille. Kaikki erikoisliikkeetkin ovat maanantaina auki, sanoo kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro.

Huhtikuusta alkaen Goodmanin liikkeet voivat halutessaan olla lauantaisin kello 19 asti auki. Minimiaukiolo on kello 18 asti.

– Lauantain pidennettyyn aukioloon on ollut paljon painetta asiakkailta, sanoo Jauro. HÄSA