Kanta-Häme

Pyhänä hypätään ajassa taaksepäin

 

Sunnuntaina siirrytään talvi- eli normaaliaikaan. Tiuku kääntyy tunnilla taaksepäin aamuyöllä kello 4, joka tarkoittaa enemmän unien katselua – jos ei satu olemaan viihteellä tai valvomassa vuorotöissä.
 
Sairaanhoitopiirin johtajan Jarmo Väänäsen mukaan talviaikaan siirtymisellä ei ole sairaalamaailmaan erityistä vaikutusta.
 
– En edes muista, koska olisimme viimeksi käsitelleet tällaista asiaa. Kyllä se alkaa olla jo rutiinijuttu. 
 
– Yöhoitajat työskentelevät vuoronvaihtoon saakka ja ylimääräinen tunti tietysti korvataan, Väänänen kertoo.
 
Tietokoneet ja kellotkin päivittyvät niin ikään automatiikan turvin.
 
– Jotkin hoidolliset laitteet päivitetään manuaalisesti, jos ne on kytketty kelloihin, Väänänen huomauttaa.
 
Bileitä kesä-ja talviaikaan
 
Talviajan siirtymä ei pidennä Hämeenlinnan Viihdekeskuksen yökerhojen aukioloaikoja.
 
– Vanhan kellon mukaan mennään lauantain ja sunnuntain välinen yö eli yhtä monta tuntia olemme auki kuin yleensäkin, Viihdekeskuksen Sami Kuittinen sanoo.
 
Esimerkiksi neljään asti auki oleva Sirkus ei pyöräytä pilkun jälkeen kelloja tunnilla taaksepäin biletysaikaa lisätäkseen.
 
– Olemme joskus kokeilleet ylimääräistä tuntia. Sitä ei koettu toimivaksi, koska se näytti aiheuttavan jonkin verran hämmennystä.
 
Sen sijaan keskustaravintoloista ainakin Hannibalissa pippalot jatkuvat pikkutunnin verran.
 
– Olemme muutaman vuoden kompensoineet keväällä kadonneen tunnin talviaikaan siirtyessä, kun kerta laki sen sallii, Petri Pälsi kertoo.
 
Mitään railakasta tanssintäyteistä siirtymäriittiä ei ole kuitenkaan odotettavissa.
 
– Kyllä viimeinen tunti on jo vähän rauhallisempi. Sisäinen kello ohjaa useimmiten automaattisesti grilliä ja kotia kohti. 
 
– Toisaalta moni saattaa suunnata kesäaikaankin vielä baarista kotijatkoille.
 
Aamutuimaan äänestämään
 
Kastellista kerrotaan, että kaupungin palvelupisteessä varaudutaan sunnuntain kuntavaalipäivään jo perjantaina, jolloin kellot käännetään manuaalisesti. 
 
Ovet vaaliuurnille ovat ajastettu aukeamaan sunnuntaina kello 9 talviaikaa, joka suosii erityisesti aamuvirkkuja. Uurnilla kannattaa käydä ajoissa, sillä päivästä saattaa tulla vilkas. 
 
Railakkaan lauantain jälkeen on hyvä muistaa, että äänestysaika loppuu tuntia totuttua aikaisemmin – kello 20 normaaliaikaan.
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic