Kanta-Häme

Tarvitaanko prätkäpyhiinvaelluksella rautaisia kankkuja?

Gospel Riders starttaa 17. kertaa Nylon Bull -turneen, joka on Rautaperseajon pikkuserkku.
Kari Laiho on Härkätieajon letkan keulassa lauantain prätkäpyhiinvaelluksella Hämeenlinnasta Turkuun. Kuva: Toni Rasinkangas
Kari Laiho on Härkätieajon letkan keulassa lauantain prätkäpyhiinvaelluksella Hämeenlinnasta Turkuun. Kuva: Toni Rasinkangas

Espanjassa kirmataan härkäjuoksuja. Gospel Riders Hämeenlinnasta puolestaan kurvailee vuosittain Härkätieajo-tapahtumassaan, tosin huomattavasti hartaammalla sykkeellä.

Seuraavan kerran lauantaina 7. syyskuuta toteutettavan ajelun nimi on Nylon Bull ja matkan tarkoituksena pyhiinvaellus. Hämeen Härkätie on Turun ja Hämeen linnojen yhdystie ja Suuren Rantatien ohella keskiajan merkittävin tie Suomessa.

Mistä nyt 17. kertaa järjestettävä ajotapahtuma sai alkunsa, Hämeenlinnan Gospel Riders -moottoripyöräkerhon perustajajäsen Kari Laiho?

– Suomessa on pitkään järjestetty kestävyysajotapahtumaa nimeltä Rautaperseajo (Iron Butt), jossa 24 tunnissa on ajettava tuhat mailia. Nylon Bull on siitä matkasta noin kymmenesosa per suunta, joten matka ei vaadi niin rautaisia kannikoita.

Mistä tapahtuman nimi Nylon Bull tulee?

– Se tarkoittaa vapaasti käännettynä muovihärkää. Nimi tulee siitä, että moottoripyörät eivät nykyisin ole enää niin rautaisia, vaan niissä on muovia. Nimi viittaa myös Härkätiehen.

Mikä matkan pituus on? Montako Nylon Bull -kilometriä olet ajanut?

– Se on noin 170 kilometriä suuntaansa eli noin 340 kilometriä edes takaisin. Olen ollut alusta asti mukana, joten vuosien aikana on karttunut 5 440 kilometriä.

Haittaako vesisade prätkäpyhiinvaellusta?

– Hidastaa, mutta ei haittaa.

Pyhiinvaellus on hengellinen tai uskonnollinen matka. Mitä Nylon Bull pitää sisällään?

– Ajamme rauhalliseen tahtiin ajan kanssa Hämeenlinnasta Turkuun letkassa Härkätie-opasteita seuraten. Matkalla on pysähdyksiä (kuten sodassa kaatuneiden Niemisen veljesten muistokivi Rengossa) ja kahvittelut Tammelassa Liesjärven kansallispuistossa.

– Loppumatkasta nousemme Liedon Vanhanlinnan kalliolle, josta on hulppeat näkymät. Ruokailu on Liedossa. Saapuminen Turun tuomiokirkolle on noin kello 16.

Mitä pyhiinvaeltajan on otettava huomioon ennen reissua?

– Muista levätä ja tankata ennen matkaa. HäSa

Härkätieajo starttaa 7.9. kello 9 Linnanpuiston kioskin parkkipaikalta (Tampereentie 16).

Päivän lehti

20.1.2020