Kanta-Häme

Pyörällä, juosten ja meloen, muttei hampaat irvessä

Hämeenlinna

– Kun muutama vuosi sitten osallistuin ensimmäistä kertaa seikkailukilpailuun, luulin että luvassa on lähinnä polkukävelyä, enkä ottanut edes vettä mukaan, Kati Yliniemi muistelee.

Sittemmin kilpailujen luonne on tullut hämeenlinnalaisnaiselle tutummaksi, ja vesipullo kulkee mukana myös lauantaina Lammilla, jossa Yliniemi kisaa Evo Multisport -nimisessä seikkailu-urheilutapahtumassa yhdessä parinsa Maria Svetloffin kanssa.

KAKSIHENKISIN joukkuein käytävässä mittelössä yhdistyvät pyöräily, suunnistus, melonta ja Lammilla sijaitsevan Evon kauniit metsämaastot.

Haastetta kilpailuun tuo se, että reitti ei ole etukäteen tiedossa ja joukkueet ovat itse vastuussa siitä, että pysyvät kartalla.

Monipuolisuus onkin yksi syy, miksi Yliniemi seikkailukisoista nauttii.

– Pidän kestävyysurheilusta ja metsässä olemisesta, ja tällaisissa kilpailuissa molemmat elementit yhdistyvät kätevästi.

EVO MULTISPORTIN kilpasarjoissa reitin pituus on 40–60 kilometriä, joten urakasta suoriutuminen kysyy hyvää kuntoa. Vaihtelevien lajien ansiosta matka tuntuu kuitenkin lyhyeltä.

– Jos vertaa vaikka maratoniin, niin onhan tämä monipuolisempaa, kun etenemistapa vaihtuu kilpailun aikana. Myös radan varrella olevat rastitehtävät tuovat vaihtelua ja odottamattomia käänteitä, janakkalalainen Svetloff kertoo.

YLINIEMEN ja Svetloffin miehet ovat keskenään työtovereita, ja naiset tuntevat toisensa tätä kautta.

Yhdessä he kilpailevat nyt ensimmäistä kertaa, eikä varsinaisia tulostavoitteita ole asetettu.

– Kuntoilumielellä ollaan mukana. Kunhan nyt ei ainakaan loukkaantuisi, Yliniemi hymähtää.

Svetloffkaan ei asetu lähtöviivalle hampaat irvessä. Oikeanlainen asenne ja liikkuminen ovat varsinaista kilpailua tärkeämpiä.

– Jos satuttaisiin voittamaan, niin pokaalin voi heittää verkonpainoksi, nainen vitsailee.

VAIKKA KAKSIKKO ei olekaan liikkeellä turhan vakavasti, naiset toteavat, että tapahtuman alkaessa kilpailuhenki saattaa ponnahtaa jostain esiin.

– Jos vaikka tulee tyhmä pummi, eli maastossa oleva rasti ei tahdo löytyä, hermot voivat kiristyä. Väsyneinä ihmisistä voi tulla erilaisia piirteitä esiin, Svetloff sanoo.

MOLEMMILTA NAISILTA löytyy vankkaa kestävyys- ja kuntoliikuntataustaa, ja he liikkuvat eri urheilumuotojen parissa noin 3–5 kertaa viikossa.

Evo Multisportin tapaisiin matalan kynnyksen seikkailukisoihin osallistuakseen ei silti tarvitse juosta 3000 metriä Cooperin testissä.

Hyvä peruskunto riittää, kunhan tietyt taidot ja ominaisuudet ovat hallussa.

– Kilpailijaparista toisen olisi hyvä osata lukea karttaa kunnolla, eikä siitäkään ole haittaa, jos on käynyt melomassa ainakin kerran aikaisemmin, Yliniemi kertoo.

SVETLOFF OLI MUKANA Evo Multisportissa jo viime vuonna.

Tuolloin mukana oli kisaajia, jotka olivat lähteneet niin sanotusti soitellen sotaan. Radan voi kuitenkin läpäistä tällaisellakin tyylillä.

– Olisikohan kyseessä ollut joku jätkäporukan vetohomma. Ennen kilpailua heillä ei tuntunut olevan yhtään tietoa siitä, mitä odottaa, mutta jälkikäteen he olivat erittäin tyytyväisiä.

SEIKKAILU-URHEILUKISOJA on olemassa hyvin eri pituisia ja -tasoisia. Toisissa mittelöissä maastossa liikutaan erittäin tosissaan – jopa haudanvakavina – mutta suurin osa tapahtumista sopii hyvin rennoille kuntoliikkujille.

Monissa kilpailuissa joukkue voi koostua useammastakin kuin kahdesta henkilöstä, joten erilaiset kaveri-, työpaikka- ja harrastusporukat ovat tuttuja näkyjä seikkailu-urheilutapahtumissa.

– Voisi sanoa, että tällaiset lyhyempikestoiset kisat ovat ikään kuin harrastemuoto seikkailu-urheilusta. Isommissa ja pidempikestoisissa kilpailuissa saatetaan sitten ottaa kilpailu enemmän tosissaan, Svetloff toteaa.

YLINIEMI KERTOO kiertävänsä seikkailukilpailuja aina silloin, kun niitä sattuu lähiseuduilla olemaan.

Svetloffin tahti on muutama kilpailu kesässä. Ensimmäisiin kilpailuihin hän osallistui jo yli 10 vuotta sitten.

– Jos vertaa 5–10-vuoden takaiseen tilanteeseen, niin kilpailut tuntuvat lisääntyneen. Ihan hirveästi näitä ei silti ole, koska järjestäminen on työlästä esimerkiksi kilpailualueen laajuuden takia.

Päivän lehti

30.3.2020