Kanta-Häme

Pyörätuolissa on paha tetsata

Monet reserviläiset ovat antaumuksella odottaneet puolustusvoimien lähettämää kirjettä, jossa kerrotaan sodanajan sijoitus. Myös talousaliupseerin koulutuksen saanutta hämeenlinnalaista Georg Laaksoa kaivattiin tarpeen vaatiessa tositoimiin, vaikka mies on istunut vakavan liikenneonnettomuuden seurauksena jo 10 vuotta pyörätuolissa.

– Kyllä kirje hilpeyttä herätti. Ilmoitin muutoksesta terveydentilassa jo vuosia sitten, kun kaivattiin kertausharjoituksiin, Laakso sanoo.

Jostain syystä tieto ei kuitenkaan ole puolustusvoimien rekistereihin päätynyt. Vastaavia tapauksia on lukuisia, muun muassa Laakson vielä pidempään pyörätuolissa ollut ystävä.

– Mutta jos minulle homma löytyy, niin ilman muuta lähden pitämään isänmaata pystyssä! Viimeksikin tarjouduin jo miinaharavaksi, koska soppatykin liikuttelu maastossa ei enää onnistu, mies murjaisee.

Asiassa on vakavampikin puoli. Armeija ohjeistaa reserviläiskirjeen saajia korjaamaan virheelliset tiedot nimessä, ammatissa ja osoitteessa Väestörekisterikeskukseen, mikä onnistuu vielä netin kautta tai puhelimella.

Muihin tietoihin liittyvät korjaukset vaativat sitten henkilökohtaisen käynnin aluetoimistossa.

Laakso sanoo olevansa tarvittaessa valmis matkustamaan Lahteen, jos isänmaa sitä edellyttää.

– Mutta onhan tämä vielä vaikeampaa kuin äänestäminen, toivottavasti sieltä saa edes litteran matkaa varten… Vielä vuonna 2015 tämä saadaan aika hankalaksi, mies hämmästelee.

Hämeen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Kimmo Hartikainen kuitenkin armahtaa Laakson reissulta.

– Tässä tilanteessa neuvon olemaan yhteydessä puhelimitse meihin, niin annamme ohjeet, kuinka toimittaa tarvittavat lääkärintodistukset. Ei tarvitse tulla paikan päälle.

Hartikainen ei osaa sanoa, miksi tieto Laakson terveydentilan muutoksesta ei ole tavoittanut aluetoimistoa. Yleisesti ottaen ongelmana on lainsäädäntö.

– Laki ei salli terveystietojen luovuttamista viranomaiselta toiselle. Tietomme reserviläisten terveydentilasta on pääasiassa palveluksen ajalta, Hartikainen toteaa.

Moni aluetoimisto on ruuhkautunut reserviläisten yhteydenotoista kirjeen jälkeen. Hämeessä pahin ruuhka saattaa olla vielä edessä.

– Tähän mennessä on kertynyt noin 300 yhteydenottoa. Se ei ole ihan niin paljon, mihin olimme varautuneet, mutta isoimmat kirje-erät ovat vielä matkalla, Hartikainen kertoo.

Viimeistenkin kirjeiden pitäisi olla perillä 4. kesäkuuta mennessä.

– Jos ei siihen mennessä ole tullut, niin kannattaa ottaa yhteyttä meihin, päällikkö neuvoo.

Hartikaisen mukaan suurin osa yhteydenotoista on koskenut väärää sotilasarvoa, terveydentilaa tai sijoitusta sotilaalliseen tehtävään tai varaamista työnantajan palvelukseen.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic