fbpx
Kanta-Häme

Pyörävarkaat tekevät bisnestä netissä

Kesällä yhden jos toisenkin fillari lähtee kävelemään, tosin avustettuna. Kesä on pyörävarkauksien kulta-aikaa.

Pyöriä varastetaan yleensä joko omaan tai kaverin tarpeeseen tai puhtaasti rahanhankkimistarkoituksessa.

Varastettujen pyörien ja niiden osien kauppaaminen internetissä onkin yleistynyt. Varkauden uhriksi joutunut saattaa törmätä myyntipalstalla ilmoitukseen omasta pyörästään.

Myynti-ilmoituksen löytäminen saa varmasti tunteet kuohumaan. Rikoskomisario Ari Pullinen Hämeen poliisilaitokselta kehottaa kuitenkin malttamaan mielensä. Järkevintä tällaisessa tilanteessa on ottaa yhteyttä poliisiin.

– Jos pyörän hakee takaisin itselleen, on varkaan saattaminen rikoksesta edesvastuuseen vaikeampaa.

Myös tapauksen selvitteleminen itsekseen on riskialtista, koska ikinä ei voi tietää, mitä paikan päällä lopulta odottaa.

Toisinaan anastettu pyörä voi tulla kirjaimellisesti kadulla vastaan. Pullisen mukaan tällöinkin kannattaa ottaa rauhallisesti. Pyörällä liikkuva ei välttämättä ole alkuperäinen varas, vaan joku joka on ostanut pyörän tietämättä sen taustasta.

Käytettyä pyörää internetistä ostaessaan kannattaa olla huolellinen ja käyttää maalaisjärkeä.

Laillisesti hankitulla pyörällä on yleensä takuutodistus, ohjekirja tai molemmat. Myös runkolukko, johon löytyy avain, kertoo myyjän rehellisyydestä. Epäilysten sen sijaan pitäisi herätä, jos pyörä näyttää rusikoidulta tai siihen on selvästi vastikään vaihdettu osia.

Kaupattavan pyörän osoittautuessa varastetuksi, voi asiasta ilmoittaa poliisille. Ainakaan epäilyttävää pyörää ei kannata ostaa.

Pullisen mukaan sellaista pyörän lukkoa, joka sataprosenttisella varmuudella estäisi varkauden, ei ole. Lukko, jolla pyörän saa kiinnitettyä esimerkiksi pyörätilanteeseen kuitenkin vaikeuttaa varkaiden elämää.

– Pelkällä tavallisella runkolukolla lukittu pyörä on helppo kantaa johonkin, missä lukon voi rauhassa murtaa.

Pelkkä pyörän kantaminen harvemmin herättää ulkopuolisten huomion.

Hämeenlinnassa rikosilmoituksia pyörävarkauksista tulee käytännössä päivittäin. Myös tapaukset, joissa pyörä löytyy myöhemmin internetistä, ovat poliisille tuttuja.

– Tilanne on samanlainen myös muissa Etelä-Suomen kaupungeissa. Ei täällä siis huonommin mene kuin muuallakaan. Häsa

Menot