fbpx
Kanta-Häme

Pyöriviä kiviä ja alkukantaista huutoa

Viikonlopusta on tulossa suorastaan sibeliaaninen kuorojen minifestivaali Hämeenlinnassa.

Pasi Hyökki johtaa Ylioppilaskunnan Laulajia perjantaina, ja jatkoa seuraa heti lauantaina. Silloin Verkatehtaan Vanaja-salissa kuullaan kärkeä keväällä ratkenneen Sibelius-sävellyskilpailun kuoroteosten sarjasta.

Lauantainakin kuullaan Hyökin johtamaa kuoroa. Hän tuo Hämeenlinnaan EMO Ensemblen eli Espoon musiikkiopiston opiskelijoista koostamansa kamarikuoron.

– On täysi arvoitus, miltä konsertti kuulostaa, intoilevat Hyökki ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Kun kuoro useimmiten saa harjoitella teosta useita kuukausia, kisavoittajat on pitänyt treenata muutamassa viikossa. Eivätkä ne ole helppoja.

Esimerkiksi kisan jaetulla kakkossijalla palkittua, Manuel Martines Burgosin teosta Phos, lauletaan 12 äänessä.

– Lauluäänten lisäksi mukana on huuliharppu, nokkahuilu ja pyöriviä kiviä, kertoo Hämeenlinnan Mieskuoro ry:n puheenjohtaja, kuorossa laulava Heikki Lindroth.

– Meillä on ollut ylimääräisiä harjoituksia, ja nyt oikeita sointujakin rupeaa kuulumaan.

Hyökin kuoro esittää jaetun kakkossijan toisen teoksen, Christina Athinodoroun De l’Ámen, ja voittajasävellyksen, Rafael Miranda Huerecan Azul de Lontananzan.

– Voittajateos yhdistää yllättävän yksinkertaisista elementeistä kudoksen, jossa on paljon yllättävää. Se on kohtalaisen helppoa laulaa, mutta silti vaikuttavaa, Hyökki kehuu.

– Loppua kohti teoksessa on hyvin alkukantaista, huutomaista laulua, johon kuorolaiset perehtyivät ensi kertaa.

Voittajateos päätyy luultavasti EMO Ensemblen ohjelmistoon vastakin, arvelee Hyökki. Kilpailun tarkoituksena olikin tuottaa teoksia, jotka jäisivät elämään ohjelmistoissa.

Heikki Lindrothia naurattaa. Hämeenlinnan Mieskuoro on ajatellut Phosin olevan kertaveto, vaikka se on tullut jo laulajien uniinkin.

Konsertissa esiintyvät myös Naiskuoro Timotei, nuorisokuoro Kaurialan Kerttulit ja Helsingin Kamarikuoron lauluryhmä. HäSa

Sibelius-sävellyskilpailun kuorosarjan voittajien kantaesityskonsertti la 14.11. klo 19 Verkatehtaan Vanaja-salissa.

Menot