Kanta-Häme

Pysähdys valokuvanäyttelyssä voi pysäyttää

Valokuvat rantareitin varrelta koristavat huhtikuun puoliväliin asti Cafe Hoffin seiniä. Niiden takana on Ruut Poukkula. Hän kiersi vuosia rantareittiä näkemättä mitään. Nykyisin hän ihailee sen kauneutta.

Valokuvat muodostavat rantareitin myös Pysähdys-nimisessä näyttelyssä.

– Olen alkanut nähdä elämää ja maailmaa uusin silmin, ja ikuistaa sitä myös valokuviin. Tämä näyttely on nyt ensimmäinen julkinen näyttelyni, jossa tahdon jakaa löytämäni kauneuden myös muille, sanoo Poukkula.

Poukkula on aiemmin tunnettu asianajajana ja oli mukana politiikassa toistakymmentä vuotta.

– Tein niin monta asiaa, että olin aivan sumussa. Sitten elämä meni uusiksi, ja aloin nähdä asiat eri tavalla. Pysähdyksessä maailma aukeni ympärilläni, hän kertoo.

Poukkulan mukaan elämä on nykyään äärettömän kiireistä. Oma kunnianhimo, muiden vaatimukset ja odotukset vievät suorittamisen tielle. Tuntuu, että mikään ei riitä. Ja vaikka lopulta halua olisikin, oravanpyörästä on mahdoton hypätä. Puuttuu uskallusta, vauhtia on liikaa. Mutta kukaan ei kestä loputtomiin, jonakin päivänä tulee raja vastaan. Elämä pysäyttää.

Poukkula kertoo, että pysähdyksen jälkeen elämän ja ympäristön alkaa nähdä aivan uusin silmin.

– Niin kävi minulle. Lähdin kuvaamisen tielle, oivallusten ja innostuksen polulle. Aulangon puisto, Vanajan rannat, Linnan piha, Graniittilinna. Olin kiertänyt niitä ennenkin, rantareittiä kymmenet kerrat. Mutta sokein silmin, oleellinen jäi huomaamatta. Kaikki nämä maisemat, toinen toistaan upeammat yksityiskohdat. Kauniit värit ja hienot tunnelmat, kuvailee Ruut Poukkula.

Matkan aikana on löytynyt vielä uusia perspektiivejä, ja näkymä on aina erilainen. Rumakin voi olla kaunista, kuten marraskuinen kostea sumu ja tammikuun märkä räntäsade.

Wetterhoff on paikkana Poukkulalle hyvin tärkeä. Hän on nuorena ollut käsityöihminen ja myöhemmin ollut Wetterhoffin hallituksen puheenjohtajana. Tuki ja kannustus valokuvanäyttelylle löytyi heti Korttien Talosta.

– Pidän tätä yhtenä elämän hienouksista, että ensimmäinen uuden elämäni näyttely on juuri täällä. Fredrika Wetterhoffin luomien seinien sisällä. Fredrikahan halusi luoda koulun, jossa naiset voivat opiskella ja saavat hyvät eväät itsenäiseen elämään. Ja minä olen nyt uuden elämän alussa, Poukkula sanoo. HÄSA

Pysähdys – kuvia uudesta elämästä Cafe Hoffissa esillä 16. huhtikuuta asti.