Kanta-Häme

Pysäköinnintarkastajien väri on sininen

Hämeenlinnalaisten autoilijoiden on ollut jo hyvän tovin turha kuikuilla katukuvasta viininpunaista, jos ovat aikoneet poiketa ihan vaan pikaisesti kioskilla, eivätkä ole muka ”ehtineet” käydä kilauttamassa kolikkoa parkkimittariin.

Pysäköinnintarkastajien asusteiden väri on koko valtakunnassa tummansininen, minkä tarkoituksena on ollut parantaa pysäköinninvalvonnan tunnistettavuutta.

Yhtenäistä virka-asua ehdotti vuonna 2011 perustettu valtakunnallinen pysäköinninvalvonnan neuvottelukunta. Aikaisemmin sellaista ei ole ollut koko kunnallisen pysäköinninvalvonnan 41 vuoden historian aikana.

Toisin kuin oli tarkoitus tummansininen väri erottuu kokemusten mukaan katukuvasta ehkä aavistuksen entistä väriä huonommin. Käsityksen jakaa Hämeenlinnan kaupungin vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen.

– Eivät asut hirveän paljon erotu värityksensä puolesta. Päätös on kuitenkin tehty Helsingissä valtakunnallisesti ja me tietenkin noudatamme sitä. Lisäksi heijastimet ja pysäköinninvalvonnan merkinnät erottavat asusteet muiden kaupunkilaisten vaatetuksesta.

Goretex-takin ja liivien selkämykseen ei pysäköinninvalvonnan tekstiä ole, mutta hihassa on Hämeenlinnan vaakuna ja rintamuksessa tekstin lisäksi pysäköinninvalvonnan tunnus.

Asuun kuuluu myös huomioliivi, mutta sitä ei Kari Raatikaisen mukaan tavanomaisessa ruutukaava-alueen katuvalvonnassa käytetä, kun pysäköinnintarkastajat kulkevat lähinnä jalkakäytäviä.

– Liivi on käytössä pimeällä ja esimerkiksi silloin, kun tarkistetaan teiden varsille jätettyjä romuautoja.

Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa työskentelee tätä nykyä neljä pysäköinnintarkastajaa ja lisäksi heidän esimiehenään vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja.

Kari Raatikaisen mukaan pysäköinninvalvonnan työrauha on vaihteleva.

– Se vaihtelee päivittäin ja jopa tunneittain.

Kiireisimpiä aikoja pysäköinnintarkastajille ovat markkinapäivät ja isot keskustan liepeillä järjestettävät tapahtumat.

Asetus pysäköinnintarkastajien virkapuvusta astui voimaan viime lokakuussa. Siirtymäaikaa puvun käyttöönottoon on vuoden 2014 loppuun saakka. Hämeenlinnassa siniseen siirryttiin jo heinäkuussa.

Hämeenlinnan pysäköintivirhemaksun korotus on sisäasiainministeriön vahvistettavana. Virhemaksu on nousemassa 45 euroon. Nykyinen maksu on 35 euroa. (HäSa)

Mainos