Kanta-Häme Hämeenlinna

Pysäköintilaitos nousee suunnitellusti Asemanrannassa – Parkkien hintoja mietitään keväällä

Asemanseudun uusien parkkipaikkojen hintoja mietitään keväällä.
Asemanrannan pysäköintilaitoksen rakentamista voi seurata suorana lähetyksenä kaupungin verkkosivujen kautta. Kuva: Pekka Rautiainen
Asemanrannan pysäköintilaitoksen rakentamista voi seurata suorana lähetyksenä kaupungin verkkosivujen kautta. Kuva: Pekka Rautiainen

Asemanrannan pysäköintilaitoksen rakentaminen etenee suunnitellusti Hämeenlinnassa.

Työt alkoivat ennen juhannusta pilaantuneiden maan puhdistamisella ja paalutustöillä, ja siitä kaikki on edennyt aikataulussa.

– Kun tehdään paikallavalurunkoa, hirveästi näkyvää ei viikossa tule, mutta menemme suunnitelmien mukaan, Jatke oy:n työpäällikkö Esa Rautanen kertoo.

Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla on linkki, josta rakennustöitä voi seurata suorana lähetyksenä.

Rautasen mukaan paikallavalurunkoa tehdään talven yli ja se on valmis touko–kesäkuun vaihteessa.

– Helmikuun puolella jotain alkaa ilmestyä sisäpuolellekin ja kevättä kohti aletaan rakentaa julkisivua, Rautanen avaa.

– Keväällä alkaa olla hahmollaan, mikä siitä on tuloillaan. Kaikki lohkot ovat silloin täysin työn alla.

 

599 pysäköintipaikkaa

Koko rakennuksen pitäisi olla valmis ensi vuoden syyskuussa.

Uuteen laitokseen rakennetaan kaikkiaan 599 pysäköintipaikkaa yhteensä viiteen kerrokseen. Kaikilla autopaikoilla on mahdollisuus auton moottorin lämmitykseen tai sähköauton hitaaseen lataukseen. Sähköauton nopea lataus onnistuu kuudella autopaikalla.

Parkkipaikkojen lisäksi rakennukseen tulee tila päivittäistavarakaupalle sekä pienemmälle liikehuoneistolle, joiden koko on yhteensä noin 900 neliömetriä.

Mukaan tulevat tilat myös autopesulalle, rengasvarastolle, polkupyörien pysäköinnille, sähköavusteisten polkupyörien akkujen lataukselle sekä pyöräilyvarusteiden säilytykselle.

Rakennuksen kokonaislaajuus on noin 20 200 bruttoneliömetriä ja tavoitebudjetti 17,8 miljoonaa euroa.

Tampereen pilotti kiinnostaa

Pysäköinnin hintoja uudessa talossa ei ole vielä päätetty. Se tapahtunee ensi keväänä, arvioi Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Ari Mielty.

– Hinnoittelun pitää olla selvä ennen kuin laitos on valmis. Ne suhteutetaan Hämeenlinnan pysäköinnin hintatasoon, Mielty sanoo.

Kun kaupunginvaltuusto päätti huhtikuussa pysäköintitalon rakennuslainan takaamisesta, se lisäsi päätökseensä ponnen, että pysäköintitalon hinnoittelusta ja rahoituksesta päätettäessä otetaan huomioon pendelöijien tarpeet.

VR:llä ja Tampereella toimivalla pysäköintiyhtiö Finnparkilla on parhaillaan käynnissä kokeilu, jossa liityntäpysäköinnin voi varata ja ostaa junalipun yhteydessä. Se kiinnostaa Hämeenlinnassakin.

– Kovasti toivotaan, että se pilotti pelittää. Siihen on hyvätkin mahdollisuudet, että tämä toimii, Mielty arvioi.

Hänen mukaansa Tampereelta saatujen kokemusten pitäisi olla tiedossa ja käytettävissä, kun Hämeenlinnassa päätetään Asemanrannan pysäköintitalon taksoista. HäSa

Lue lisää: Hämeenlinnan aseman liityntäpysäköinti voi maksaa kaikille – ”Jos ei ole maksajia, siitä tulee pahuksen vaikea yhtälö”