Kanta-Häme

Pysäköintipäätöksellä ei ainakaan tehdä hallaa

Hämeenlinna

Hämeenlinnan valtuusto käsitteli kohukokouksessaan varsin sopuisasti yhtä kaupungin kestoaiheista eli keskustan pysäköintisuunnitelmaa.

Viime kesänähän valtuusto torjui pysäköintilaitoksen rakentamisen torin alle ja päätyi ns. hajautettuun pysäköintiratkaisuun. Nyt on selvitetty sen yhtä osaa eli pysäköintilaitoksen rakentamista linja-autoaseman läheisyyteen.

Asiaa on selvitetty teettämällä useita vaihtoehtoisia malleja rakennusmassojen sijoittelusta linja-autoaseman korttelissa. Niiden perusteella todettiin, ettei linja-autoaseman miljööseen voi rakentaa minkäänlaista pysäköintilaitosta.

VALTUUSTO HYVÄKSYI kaupunginhallituksen tavoin ratkaisun, jossa linja-autoaseman edusta eli ns. rantatori jätetään muuten avoimeksi, mutta sen Palokunnankadun puoleiseen laitaan tehdään kadun suuntainen matala paviljonkirakennus. Siihen siirretään linja-autoaseman tarvitsemat palvelut.

Samalla varaudutaan siihen, että Eteläkadun pysäköintialueen paikalle voidaan joskus rakentaa kaupunkikuvaan soveltuva pysäköintilaitos.

Valtuusto tuntui olevan yhtä mieltä siitä, ettei tällä ratkaisulla tehdä ainakaan hallaa kaupunkikuvalle eikä pilata kiireellä tärkeää asiaa.

JATKOVALMISTELUA VALTUUTETUT evästivät useilla puheenvuoroilla, joissa toivottiin kaupunkikeskustan elävöittämistä mahdollisimman nopeasti ja edullisemmin keinoin kuin pysäköintilaitoksella.

Ratkaisuksi tarjottiin muun muassa koko keskustan maksullisten parkkipaikkojen muuttamista kiekkopaikoiksi ja torin ylälaidan ottamista jälleen pysäköintikäyttöön. Moni piti myös rautatieaseman alueen pysäköintiratkaisuja keskustaa kiireellisempinä.

Hämeenlinnan pysäköintiyhtiön hallitukseen kuuluva Jari Kattainen (kok.) sanoi, että pysäköintiratkaisut ovat Hämeenlinnassa teettäneet pieneksi kaupungiksi kohtuuttoman paljon työtä. Hänen mukaansa ilmainen kadunvarsipysäköinti on ristiriidassa sen kanssa, että maksullisten paikkojen käyttöä yritetään lisätä.

– Pysäköinnin linjauksissa pitäisi olla selvä suunta ja johdonmukaisuutta, hän sanoi.

OSA VALTUUTETUISTA myös kauhisteli jatkuvaa uusien suunnitelmien teettämistä, mutta Hämeenlinnan pysäköintiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Katriina Laaksonen (kok.) huomautti, että keskustan pysäköintiratkaisut pitääkin selvittää ja suunnitella perusteellisesti.

– Pysäköintiratkaisujen miettiminen ei tarkoita sitä, että kaupunkia suunniteltaisiin autoille, vaan hyvät pysäköintiratkaisut antavat tilaa ihmisille.

Antti Leinikka (kesk.) sanoi olevansa huolissaan siitä, että mahdolliset pysäköintilaitoksen paikat ehditään rakentaa umpeen, jos kokonaistilannetta ei selvitetä pian. Samoilla linjoilla oli myös valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.), joka toivoi että pysäköintiä tarkastellaan seuraavaksi kokonaispakettina eikä pala kerrallaan, kuten nyt.

VALTUUSTON KOKOUS alkoi hiljaisella hetkellä sunnuntaina kuolleen Tutta Tallgrenin muistoksi. Tallgren työskenteli urallaan muun muassa kaupungin johtavana sosiaalityöntekijänä ja oli kuluvalla valtuustokaudella vasemmistoliiton varavaltuutettu.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic