Kanta-Häme

Pysäköintiratkaisu odottaa talousselvitystä

Hämeenlinnan keskustavisio on nyt edennyt päättäjille asti.

Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen visio ei ota minkäänlaista kantaa tulevaan pysäköintiratkaisuun.

– Esitämme kuitenkin tarvittavien lisäselvitysten tekemistä, jotta pysäköinnistä saataisiin tehtyä päätös mahdollisimman nopeasti, arkkitehti Johanna Närhi kertoo.

Hänen mukaansa lisäselvityksiä tarvitaan pysäköintiratkaisun taloudellisesta puolesta, etenkin rahoitussuunnitelmasta.

– Täytyy selvittää, miten yksityistä rahaa olisi saatavissa eri vaihtoehtoihin. Sitä ei ole kaikkien mallien osalta olemassa.

Linja-autoasemalle…tekee tiukkaa

Närhi ei ole saanut tietoonsa rahoitussuunnitelmaa muusta kuin toriparkkivaihtoehdosta.

Hänen mukaansa pysäköintitalon rakentaminen linja-autoaseman tontille saattaa tosin osoittautua ongelmalliseksi, jos kaupunki pitää kiinni ajatuksestaan siirtää Paasikiventietä tontin kohdalla lähemmäksi nykyistä asemarakennusta.

– Sitten tulee aika tiukkaa saada pysäköinti mahtumaan tontille, Närhi sanoo.

Kaupunginhallitus käsittelee visiota kokouksessaan ensi maanantaina. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittää pysäköintilaitosvaihtoehtojen investointikustannuksien ja rahoitusvaihtoehtojen selvittämistä sekä kannattavuuslaskelmien tekemistä.

Tavoitteena on, että pysäköintiratkaisu tuodaan päätöksentekoon tämän vuoden loppuun mennessä.

Kauppakeskus Linnan ideakilpailu siirtyy

Keskustavisiota muutettiin jonkin verran saadun palautteen perusteella.

Arkkitehti Johanna Närhi kertoo, että suurin periaatteellinen muutos koskee kauppakeskus Linnaa ja linja-autoasemaa, joista tehtyjä piirroksia väljennettiin visiossa huomattavasti.

– Ne ovat nyt yleispiirteisemmällä tasolla, koska niiden varalle ei ole vielä suunnitelmiakaan. Käytämme visiossa yksityiskohtaisten lay-outien sijaan valokuvia ja kartta-aineistoa.

Kauppakeskus Linnan ideakilpailu piti toteuttaa vielä tämän vuoden puolella, mutta se on viivästynyt alueen maanomistustilanteen vuoksi.

– Se on mahdollinen sitten, jos maanomistus muuttuu. Kauppakeskuksen keskipala on ollut myynnissä, Närhi kertoo viitaten Osuuskauppa Hämeenmaan nykyisiin käyttämiin tiloihin.

Kävelykatu Reskan vanhan osan peruskorjaus lähtee käyntiin vasta sen jälkeen, kun kauppakeskuksen tulevaisuudesta on tehty päätöksiä.

Silta Varikonniemeen nähdään tärkeänä

Alun perin visiossa ehdotettiin nuorille oleskelupaikkaa esimerkiksi Raatihuoneen takaa, mutta kyselyssä siitä ei suuresti innostuttu. Närhen mukaan nuoret eivät aktivoituneet vastaamaan kyselyyn. Myös mielipiteet vaihtuvat suuresti eri nuorisoryhmissä.

– Ei nuorten oleskelupaikasta ole luovuttu, mutta se voidaan sijoittaa vaikkapa Hämeensaareen. Todennäköisesti paikkaan tulisi jotain skeittiin tai parkouriin liittyvää, Närhi pohtii.

Myös kevyen liikenteen silta keskustasta rautatieaseman seudulle on yhä mukana visiossa.

– Se nähdään tärkeänä, jos se vaan teknisesti ja maisemallisesti saadaan sinne sovitettua, Närhi sanoo.

Toteutuuko keskustavisiossa esitetyistä toimenpiteistä mikään vielä tänä vuonna?

– On siellä jotain pienempiä ehdotuksia, jotka on mahdollista toteuttaa nopeastikin. Esimerkiksi pyörätelineitä lisää torille ja muuta vastaavaa, Närhi vastaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic