Kanta-Häme

Pysäköintiyhtiö maksaa lainat pois, jos jaksaa

Hämeenlinna

Tällä kertaa piti kaivaa Vanha testamentti naftaliinista, jotta pääsi kärryille kaupunginvaltuuston pysäköinnistä käymästä keskustelusta.

Valtuutettu Kari Ilkkala (ps.) vetosi Belsassarin pitoihin, kun yritti todistaa pysäköintiyhtiön olevan kyvytön maksamaan velkojaan.

– Kirjoitus on seinällä kaikkien luettavissa, Ilkkala toisti useaan kertaan. Belsassarin pidoissa irtokäsi tuli ja kirjoitti seinälle pahaenteisen tekstin. Seuraavana yönä Belsassar surmattiin.

Ilkkala taas viittasi esitykseen, jossa pysäköintiyhtiön lainoja järjestellään uudelleen siten, että käytännössä yhtiö lyhentää ne pois erittäin takapainotteisesti 2034 ja 2036.

ESITYSLISTALLAKIN epäiltiin yhtiön lainanmaksukykyä. Siinä todetaan, että yhtiön on hyvissä ajoin tuotava asia kaupungin käsiteltäväksi, jos viimeisiä maksueriä ei pystytä maksamaan vuosina 2034 ja 2036. Reilun 10 miljoonan lainoista pitäisi tuolloin maksaa 6,4 miljoonaa euroa.

Ilkkala esitti, ettei uutta lainaohjelmaa hyväksytä ja samalla ryhdyttäisiin kiireen vilkkaa pohtimaan uutta pysäköintistrategiaa. Hän vertasi pysäköintiyhtiötä Innoparkkiin ja epäili, että senkin talouteen joudutaan vielä palaamaan.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtajan Sari Raution (kok.) taisi kerrankin olla vaikea hillitä itseään, sen verran napakasti hän vastasi Ilkkalalle, joka pysäköinnin yhteydessä ehti myös epäillä Hämeenlinnan selviytymistä tulevaisuuden haasteista, kun väkilukukin on laskussa.

– Innopark on ihana. Se heitetään aina kehiin, kun ei muuta keksitä. Ei pysäköinti ole päämäärä, vaan keino.

KESKUSTAN ryhmyri Hannu Kärpänen muistutti, että jos tehdään hölmöjä päätöksiä, se pitää tunnustaa ja tehdä uusia päätöksiä. Äänestyksessä hän ei kuitenkaan mennyt Ilkkalan taakse, koska hänestä lainaohjelma on syytä järjestää esitettyyn muotoon.

Sen sijaan pysäköintistrategian uudistaminen on Kärpäsenkin mielestä tarpeen.

Rautio huomautti, että on hyvä esittää sellaista, joka on jo valmisteilla kuten uusi pysäköintistrategia.

Lainajärjestelyt hyväksyttiin äänin 45-13. Kaupunki takaa lainat. Vastaan olivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistutti, että seuraavaa pysäköintitaloa ryhdytään kiireellä puuhaamaan heti alkuvuodesta aseman seudulle, sillä sopimus ns. Saarioisten kentästä on irtisanottu jo ensi kesänä.

– Pysäköintiratkaisulla on jo kiire.