Kanta-Häme

R-juna saapuu Hämeenlinnaan - Lähiliikennealue laajenee Riihimäeltä Tampereelle saakka

VR:n lähiliikennealue laajenee kesäkuun puolivälissä Riihimäeltä Tampereelle ja Lahteen. Lähiliikenteeseen ei ole tulossa lisää junavuoroja.

Junalippu on ostettava ennen junaan menoa, kuten nykyään Helsingin metrossa. Lipunmyynti junassa loppuu kokonaan 19. kesäkuuta eli juuri juhannuksen alla.

Lippujen hinnoitteluun on tulossa muutoksia, mutta niistä VR kertoo vasta myöhemmin keväällä. Lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä VR:ltä kertoo kuitenkin, että vyöhykelipuista on tarkoitus luopua.

Kaikille Helsingin ja Tampereen välisille asemille ja seisakkeille asennetaan lippuautomaatti. Lipun voi ostaa myös lataamalla älypuhelimeen VR Lähijunat-sovelluksen tai vr.fi verkkokaupasta.

– Lippuautomaateista saa kertalippujen lisäksi 10 matkan sarjalippuja, joita vanhemmat voivat hankkia esimerkiksi junalla yksin kulkeville lapsille. Niitä saa myös R-kioskeilta ja VR:n lippupalvelusta, Teemu Sipilä kertoo.

Lisäksi Helsingin ja Riihimäen välille voi ostaa kausilippuja erikseen lähijuniin ja kaikkiin juniin. Kaukojunaliikenteen kausiliput ovat lähijunaliikenteen kausilippuja kalliimpia.

Kun junista poistetaan lipunmyynti, konduktöörit kulkevat pääradan lähiliikennealueella pareittain. Työpari nousee junaan ja kulkee koko junan läpi tarkistamassa liput ja neuvomassa kulkijoita.

Kuljettuaan junan päästä päähän työpari poistuu asemalle odottamaan seuraavaa junaa ja lipuntarkistuskierrosta.

R-junassa ei siis jatkossa ole aina konduktööriä. Matkustajat leimaavat itse junaan noustessaan lippunsa. Konduktööriparin lisäksi junissa kiertävät edelleen tarkastajat, jotka määräävät 80 euron tarkastusmaksun matkaliputta kulkeville.

Konduktöörit eivät voi määrätä tarkastusmaksua, mutta voivat poistaa matkaliputta kulkevan junasta seuraavalla asemalla.

VR lupaa opastaa uudistuksesta epätietoisia ja joustaa alkuvaiheessa. Matkaliputta kulkevia ei poisteta junasta, vaan konduktöörit neuvovat ja auttavat lähijuna-sovelluksen lataamisessa ja lipun ostamisessa.

Konduktöörit käyvät keskimäärin kolmessa junassa neljästä. Vilkkaimmilla reiteillä käydään useammin. Ilta- ja yöaikaan kaikissa junissa on konduktöörit.

Riihimäen ja Lahden lähijunissa säilyy nykyinen malli eli junissa on konduktööri. Rataosuudella jatkuu myös lipunmyynti junassa tämän vuoden loppuun saakka, jotta asemille saadaan asennettua lippuautomaatit.

VR lopetti viime kesänä seitsemän Helsingin suuntaan ja seitsemän Tampereen suuntaan kulkevan IC- ja Pendolino-junan pysähtymisen Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen liiton neuvoteltua VR:n kanssa VR on lupautunut lisäämään ensi kesäkuusta lähtien kolme Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lempäälässä pysähtyvää pikajunavuoroja. Yksi vuoroista kulkee vain sunnuntaisin.

Alkuvuoden aikana syntyneitä ongelmia on korjattu lisäämällä Hämeenlinnan ja Helsingin välillä suoria junayhteyksiä. Vaihtoa junasta toiseen ei tarvitse enää tehdä Riihimäellä, mutta juna seisoo siellä jopa 15 minuuttia ennen kuin jatkaa matkaa.

Muutoksen jälkeen 14 taajamajunaa 20:sta on muuttunut vaihdottomiksi. HÄSA

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic