Kanta-Häme

Raakapuuterminaali menossa Akaaseen

Liikennevirasto on etsinyt paikkaa uudelle raakapuuterminaalille, ja on kallistunut jatkosuunnittelussa Akaan puoleen.

Toisena vaihtoehtona sijoituspaikaksi on ollut Hattulan Merven teollisuusalue, mutta rataverkon raakapuuterminaalien ohjausryhmä päätti vapun alla, että jatkossa suunnittelu keskittyy Akaan Pointin yritysalueelle. Akaassa mietinnässä oli Pointin lisäksi toinenkin paikka eli Hollinkallion alue.

Liikenneviraston rautateiden tavaraliikenteen asiantuntija Timo Välke kertoo, että vaaka kallistui Akaan ja Pointin yritysalueen puoleen, koska siellä raideliikennöinti on helpompi järjestää kuin muissa vaihtoehdoissa.

– Merven alue olisi ollut tähän käyttöön liian ahdas, eikä junavaunuja olisi voinut jättää seisomaan alueelle. Akaassa tämä järjestyy, Välke kertoo.

Välke korostaa, että nyt alkaa jatkosuunnittelu, mutta raakapuuterminaalin toteutuminen vaatii vielä erillisen päätöksen.

Raakapuuterminaali palvelee metsäteollisuutta. Kyseessä on alue, jonne kuljetetaan puutavaraa autoilla junavaunuihin lastattavaksi.

Hattulan Merveen on pitkään suunniteltu bioenergiakeskusta ja siihen liittyen energiapuun vastaanottoterminaalia. Se on eri hanke kuin Liikenneviraston nyt käsittelemä raakapuuterminaali.

– Liikennevirasto tutki Kerälänvuoren vanhan sorakuopan aluetta mahdollisena raakapuuterminaalin paikkana, mutta päätyi Akaan vaihtoehtoon. Merveen ei olisi kahta terminaalia oikein edes mahtunut, kertoo Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen.

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) kertoo, että Merven bioenergiahankkeen eteen tehdään työtä koko ajan. Hän sanoo, että Liikenneviraston raakapuukuvio on ollut lähinnä sivujuonne.

– Siitä olisi voinut olla synergiaetua energiahankkeen kanssa, mutta sen kariutuminen ei vaikuta meidän suunnitelmiimme.

Valtio myöntää tänä vuonna ensimmäisen kerran investointitukea uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian kärkihankkeille. Ensimmäinen hakukierros päättyi pääsiäisen alla, mutta Merven alue ei ollut mukana tässä haussa.

Kari Ventola kertoo kuitenkin, että työ- ja elinkeinoministeriölle on lähtenyt kirjelmä Merven alueen jatkosuunnitelmista. Kirjelmällä valmistaudutaan seuraavaan hakukierrokseen.

Merven hanketta pidetään maakunnassa erittäin merkittävänä, ja maakunnan kansanedustajat ovat lobanneet sen puolesta. Viimeksi kokoomuksen piirikokous esitti kannanottonaan, että hankkeelle pitäisi saada valtion tukea. Piirikokous kokoontui Hattulassa viime viikolla. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020