Kanta-Häme

Raami on ja pysyy

Ensi vuoden budjettivalmistelut ovat täydessä käynnissä Hämeenlinnassa. Ensimmäiset lautakunnat ovat jo ilmaisseet huolensa raamissa pysymisestä.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta laski viime viikolla, että sen tilausbudjetista on ensi vuodeksi kattamatta noin kahden miljoonan euron vaje. Lautakunta joutuukin tekemään toimintaansa ”erittäin suuria leikkaustoimia”.

Ikäihmisten lautakunnan viesti kaupunginhallitukselle on samansuuntainen. Sen mukaan raamissa pysyminen tarkoittaisi palvelurakennemuutoksia, keskittymistä vain vaikuttaviin toimintatapoihin sekä investoimista aiempaa edullisemmaksi tuleviin työtapoihin.

Talousjohtaja Ismo Uusitalo ei hämmästy lautakuntien terveisistä. Hän laskeskelee laativansa kaupungin budjettia nyt 38. tai 39. kertaa.

– Aina tässä vaiheessa on tuo sama tuska, että liian pieni raami. Aina niitä tarpeita vaan syntyy, mutta kyllä lähtökohta on se, että raamissa pysytään, Uusitalo sanoo.

Hän muistuttaa, että veroäyrin korotuksella on kattonsa, eikä valtioltakaan ole luvassa ylimääräistä rahaa.

– Kyllä me laskettiin siihen kesäkuiseen raamiin kaikki tiedossa olevat tulot. Ainoa toive on, että jos jotain ylimääräistä rahaa syksyn aikana ennusteessa löytyy, niin sitä sitten jaetaan.

Lisää verotuloja odotetaan

Kaupunki lähtee ensi vuoteen korottamalla tuloveroprosenttia nykyisestä 19,5:sta 20:een. Tavoitteena on viisi prosenttia tämänvuotista suurempi verotulokertymä.

Se on rohkea tavoite, sillä monessa kunnassa verotulot eivät tänäkään vuonna yllä ennustettuun. Uusitalon mukaan Hämeenlinnan tilanne ei ole kuitenkaan kovin paha.

– On verokertymä meilläkin vähän alle budjetoidun, mutta toisaalta arvioimme valtionosuudet niin varovaisesti, että saamme sieltä siihen katetta. Ne ovat siis yhteenlaskettuna tasapainossa, Uusitalo sanoo.

Hän kertoo, että kaupunki saa syyskuun puolivälissä Kuntaliitolta uusimman veroennusteen.

– Sitten nähdään, miltä se maailman meno näyttää.

Hämeenlinnan lautakuntien ja johtokuntien on valmisteltava ensi vuoden tilausbudjettinsa 20. syyskuuta mennessä.

Kuri on pitänyt melko hyvin

Lautakuntien budjettikuri on pitänyt tänä vuonna suhteellisen hyvin. Ainoastaan lasten ja nuorten lautakunta sekä terveyden ja toimintakyvyn lautakunta ovat ennakoineet kumpikin noin 1,4 miljoonan euron ylitystä tälle vuodelle.

Toisaalta tilannetta helpottaa se, että kaupunki on saanut vuoden aikana ennakoimattomia käyttöomaisuuden myyntivoittoja yhteensä 2,6 miljoonan euron edestä.

– Siellä oli isompana yksi osakekauppa, joka piti toteuttaa jo viime vuonna. Lisäksi oli yksi kiinteistömyynti Hämeenlinnan Asunnoille. Ne on meillä nyt sitten tulona, Uusitalo kertoo.

Tämän vuoden tavoitteena oli 0,6 miljoonan euron ylijäämä. Tämän hetken tilanteen perusteella se näyttäisi supistuvan 0,2 miljoonaan euroon. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020