Kanta-Häme

Radan varsi houkuttelee asumaan Peltosaareen

Ensimmäinen uusi kerrostalokortteli nousee hyvää vauhtia H.J. Elomaankadun ja Väinö Sinisalon kadun kainaloon Peltosaaressa. Samalla Peltosaareen kuusi vuotta sitten valmistunut kehittämissuunnitelma on vihdoin päässyt toteutumisen alkuun.

Lähes 20 vuoden ajan Riihimäellä on tehty työtä, että kaupunginosan 1980-luvulla syntynyttä hurjaa mainetta saadaan puhdistettua. Tähän mennessä arkkitehtikilpailun pohjalta laadittu suunnitelma alueelle on kunnianhimoisin hanke.

Peltosaaresta esitettiin asukkaille havainnekuvia, joissa uutta rakennettaisiin noin 45 000 kerrosneliömetriä lähinnä radan varteen nykyisten paikoitusalueiden paikoille sekä Tellus-aukion tienoille. Kuvissa on vesiaiheita, kylätalo, aurinkotori ja liiketiloja, joita asukkaat odottelevat yhä.

Kaupungin tekninen johtaja Jouko Lehtonen selittää, miksi rakentaminen on vasta nyt käynnistynyt. Kun suunnitelma valmistui, vuonna 2012 rakentaminen hyytyi koko maassa ja pysyi minimissä lähes viisi vuotta.

– Nyt rakennettavaan korttelin olisi ilman lamaa voinut saada nopeasti rakenteille, sillä se oli kokonaan kaupungin omistuksessa. Seuraavaa rakentamista varten neuvottelemme Senaatti-kiinteistöjen kanssa korttelin eteläpuolelta maakauppaa, Lehtonen kertoo.

Jos Senaatilta saadaan ostettua tavoiteltu kortteli Väinö Sinisalon kadun varrelta, asuinrakentaminen saa jatkoa. Sen jälkeen joudutaan vs. kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäen mukaan tarkastelemaan seuraavaa etenemissuuntaa.

– Suunnitelmaan sisältyvä Aurinkotori kytkeytyy jo koko aseman seudun ja siten myös ydinkeskusta-alueen kehittämiseen, joka on lähdössä liikkeelle Asemanseudun kumppanuussopimuksella.

Syksyn aikana kaupunkilaisille järjestetään työpaja, jossa ideoidaan linjoja Peltosaaren kytkemistä aseman seutuun sekä koko aseman seudun ja keskustan suunnitteluun. Kun visio on saatu, alkaa noin kymmenen maanomistajan kesken varsinainen suunnittelutyö.

Peltosaaressa odotetaan parhaillaan tiiviisti, kuinka käy sisäilmaongelmaisen koulurakennuksen ja jo tyhjänä seisovan Otavan päiväkotirakennuksen. Koululaiset lähtevät evakkoon vanhalle kauppaoppilaitokselle Kalevantielle vuonna 2019, kun väistötila vapautuu Uramon koululaisten muuttaessa uuteen koulurakennukseensa.

– Oma näkemykseni on, että Peltosaari ansaitsee vahvan sydämen, keskuksen, joka on ihan jokaisen käytössä. Koulu, päiväkoti, kirjasto, kylätilat vähintäänkin sopivat yhden katon alle. Ihanne olisi, että asukkaat harrastaisivat, tapaisivat toisiaan ja yhdistykset toimisivat myöhään iltaan talolla varsinaisen koulupäivän päätyttyä, miettii Anniina Korkeamäki.

Toistaiseksi koulun tulevaisuus on auki, sillä kaupunki suitsii tiukasti rakentamistaan välttääkseen lisävelkaa. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic