Kanta-Häme

Radan varteen ideoidaan suurkuntaa

Sote-ratkaisun takeltelu ei välttämättä ole huono asia, jos tilalle löydetään toimivampi malli.

Sellaista tarjoaa nyt Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.). Hän sanoo käyneensä viime kuukausina keskusteluja eri kuntien poliitikkojen kanssa kasvukäytäväkunnan muodostamisesta Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduille.

Toteutuessaan se merkitsisi kuuden muuttovoittoisen kasvukunnan liitosta ja yhteensä yli 140 000 asukkaan kuntaa Uudenmaan ja Pirkanmaan väliin. Tavoitteena olisi vahva kunta, jonka sisällä voitaisiin toteuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio.

– Ja tärkeimpänä tavoitteena integroida perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Yksi kunta on ratkaisu myös soten demokratiaongelmiin. Lisäksi sote-sektorin yhteys maankäyttöön, lasten- ja nuorten palveluihin sekä elinkeinopolitiikkaan olisi tiivis, Kiemunki korostaa.

Keskusteluja käyty

Tässä ratkaisussa Hämeenlinnalle tai Riihimäelle ei myöskään synny liian suurta painoarvoa. Sehän on ollut kysymys, joka on monia naapurikuntien päättäjiä aikaisemmin huolestuttanut.

Kiemunki sanoo saaneensa varovaista tukea.

– Tai ainakaan ideaa ei ole tyrmätty heti tuoreeltaan. Sitä on pidetty laajan keskustelun arvoisena.

Forssan seutua ei jättikuntaan kosiskeltaisi, koska sillä ei ole toiminnallista yhteyttä muuhun Kanta-Hämeeseen. Sitä paitsi siellä toimii jo sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistänyt hyvinvointikuntayhtymä.

Yhteistyö ok

Hattulassa ja Janakkalassa muistutetaan, ettei kummassakaan ole innostuttu minkäänlaisista kuntaliitoksista, vaikka kuntien tehtävät vähenisivätkin.

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) sanoo, että koko sote-asiaa on lähestytty väärästä päästä eli hallinto edellä.

– Ensin pitää uudistaa palvelujen tuotantorakenteet ja sitten pohtia, millaisen hallinnon niiden tuottaminen tarvitsee.

Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) taas sanoo, että nykyistä laajempi yhteistyö nimenomaan kasvukäytävällä olisi erittäin tervetullutta. Siihen ei hänen mielestään tarvita liitoksia.

– Sote-asiassa joudumme varmaan odottamaan seuraavan eduskunnan linjauksia. Ei ole hyvä näin kovalla kiireellä tehdä merkittäviä muutoksia, kun on isosta ja tärkeästä asiasta kysymys. Ei vaikka kaikki tunnustavat uudistuksen välttämättömyyden. (HäSa)