Kanta-Häme

Radioaallot läpi uusien ikkunoiden

Lammin Ikkuna on laajentanut toimintaansa uusiin tiloihin Lammin kirkonkylässä. Se aloittaa radioaaltoja läpäisevien ikkunoiden valmistuksen ja testauksen uusissa 650 neliön vuokratiloissa.

– Emme olisi välttämättä tarvinneet uusilla ikkunoille omia tiloja. Toiminta ei kuitenkaan enää mahtunut meidän entisiin tiloihimme, kertoo toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Uusissa tiiviissä taloissa radioaallot eivät läpäise kunnolla seiniä ja ikkunoita. Talojen valmistuttua on ollut yllätys, että matkapuhelimet ja langattomat nettiyhteydet eivät välttämättä toimi tällaisissa rakennuksissa.

Radioaaltoja läpäisevien ikkunoiden kehittäminen oli Lammin Ikkunalle pitkä projekti.

– Näiden ikkunoiden kehittäminen käynnistyi meillä jo viisi vuotta sitten. Nyt pystymme aloittamaan ikkunoiden valmistamisen, Saarinen sanoo.

Radioaaltojen läpäisyssä on tärkeää lasi. Uutta tuotetta ei kuitenkaan saatu vaihtamalla ikkunoiden lasi toiseen. Saarinen korostaa, että radioaaltojen läpäisevyydessä tärkeää on ikkunan kokonaisuus.

– Lasilla on merkitystä, koska sen pinta-ala on niin suuri. Lasin kehyksellä ja karmeilla on kuitenkin myös merkitystä.

Lammin Ikkuna sai vuokrattua lisätilat aivan oman kiinteistönsä naapurista. Uudet tilat ovat vastakkaisella puolella tietä kuin ikkunatehtaan vanhat tilat. Uusiin tiloihin asennetaan parhaillaan laitteita ja kalusteita.

– Aloitamme radioaaltojen läpäisevien ikkunoiden tuotannon aluksi kahdella työntekijällä. Toivomme, että tuotteilla on kysyntää ja voimme kasvattaa tuotantoa ja henkilöstöä.

Lammin Ikkuna työllistää Lammin kirkonkylän ikkunatehtaalla tällä hetkellä 82 työntekijää. Kangasniemen tehtaalla, jossa valmistetaan ovia ja tehdään sormijatkeet, on noin 30 työntekijää.

Lammin Ikkuna on ikkunanvalmistajana pieni, mutta se on automatisoinut myös pienten sarjojen ja mittatilaustuotteiden valmistuksen. Sen ikkunoihin käytetään vain puun ydintä, joka tulee yhdeltä sahalta. Karmit liimataan useista puista, jotta ne eivät väänny ja muodosta rakoja.

Yrityksen ikkunoita käytetään paljon rakennuksissa, joissa on poikkeuksellisia ikkunaratkaisuja. Se on toimittanut ikkunat muun muassa uuteen lastensairaalaan.

Lammin Ikkunalla on myös vientiä Venäjälle. Yritys on myynyt ikkunat Eremitaasin taidevarastoon. Datšoissa käytetään paljon sen ikkunoita.

Ikkunatehdas on toiminut Lammilla vuodesta 1972 ja sen omistajina ovat koko ajan olleet samat yrittäjät. häsa

Päivän lehti

4.6.2020