Kanta-Häme

Radiokanavat saivat uuden kodin

 
 
 
Kuuntelijan on tulevaisuudessa entistä helpompi päästä käsiksi kotimaisten radiokanavien virtaan, sillä ilmainen Radiot.fi -mobiilisovellus kokoaa kotimaiset kanavat samaan palveluun. Käynnistysvaiheessa mukana on jo lähes 80 kotimaista radiokanavaa: kaikki Ylen kanavat ja suurin osa Suomessa toimivista kaupallisista radiokanavista. Mukana on myös useita pieniä ja paikallisia kanavia, ja asemien määrän odotetaan kasvavan kesän aikana. Kuluttajamarkkinointi alkaa syksyllä.
 
– Radiot haluavat olla läsnä kaikilla niillä alustoilla, joita ihmiset käyttävät muutenkin kommunikaatioon, perustelee Suomen yksityisten radioiden kattojärjestön RadioMedia ry:n toimitusjohtaja Stefan Möller palvelun tarvetta.
 
RadioMedia edustaa lähes kaikkia Suomen radiotoimiluvan haltijoita. Se vastaa yksityisen radiotoimialan edunvalvonnasta, tutkimus- ja tietopalveluista sekä tiedotuksesta, markkinoinnista ja koulutuksesta.
 
Möller kuului myös radioalan edustajista koottuun työryhmään, jonka tehtävänä oli pohtia alan haasteita. Työryhmä luovutti raporttinsa opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle heinäkuun alussa.
 
Netin kautta tavallinen kuuntelija pääsee käsiksi kotimaisten kanavien lisäksi myös ulkomaalaiseen tarjontaan. Kuinka paljon palvelussa on kyse siitä, että suomalaiset kuluttajat halutaan sitouttaa kuuntelemaan kotimaista tarjontaa?
 
-Jonkin verran taustalla on varmasti sitäkin. Toistaiseksi meillä ei ole mitään syytä huoleen, koska radion kuuntelu on meillä todella hyvällä tasolla. Oma internetradioni ilmoitti juuri, että käytössä olisi 12 966 kanavaa. Itse uskon kuitenkin sisällön laatuun kanavapaljouden sijasta. Jos sisältö on laadukasta, kuunnellaan kanavaa. Tutkimusten mukaan suomalaiset kuuntelevat 1,6:ta kanavaa päivässä, eli ovat kanavauskollisia.
 
Mihin suuntaan sisältöjä tulisi kehittää, jotta ihmiset kuuntelisivat kotimaista tarjontaa jatkossakin?
 
-Jo vuosia on puhuttu, että musiikki profiloi radiokanavan. Musiikki on nyt ja jatkossakin tärkeää, mutta toisaalta myös persoonat nostavat nyt päätään. Journalistinen osaaminen ja puhe muodostuvat entistä tärkeämmiksi. Radion vahvuushan on se, että pystyy tuomaan myönteisen yllätyksen tarjoamalla uutta.
 
Millaisten välineiden kautta radiota tulevaisuudessa kuunnellaan?
 
-Uskon, että enää ei osteta radiovastaanotinta erikseen, vaan ostetaan esimerkiksi taulutietokone tai älypuhelin, johon radion oletetaan sisältyvän. Siksi radion tulevaisuus on monialustainen – sen täytyy löytyä kaikista niistä laitteista, joita ihmiset käyttävät. Radiot.fi-palvelun kanssa esimerkiksi on tarkoitus mennä autovalmistajien, maahantuojien ja laitevalmistajien luo ja saada se ladatuksi valmiiksi asennettuina autoihin.
 
Kuinka kattava palvelu Radiot.fi haluaa olla?
 
-Tavoite on, että voitaisiin sanoa, että kaikki valtioneuvoston luvilla toimivat radiot löytyvät kyseisestä palvelusta. Tällä hetkellä mukana olevat ovat Radiomedian jäseniä, jatkossa sillä ei enää ole väliä. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic