Kanta-Häme

Raha ja aika kannustavat valinnanvapauden kokeiluun

Valtio tarjoaa tuleville maakunnille porkkanaa uusiin valinnanvapauskokeiluihin. Tarjolla on sekä rahaa että aikaa.

Kanta-Hämeessä siitä ollaan jo alustavasti innostuneita. Hämeenlinnan uusi sote-lautakunta käsittelee asiaa ensimmäisessä kokouksessaan.

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Leppänen esittää, että alustavaan hankehakemukseen lähdettäisiin mukaan. Asiasta päättää kaupunginhallitus.

Lopullinen päätös tehdään vasta, kun hankesuunnitelma on valmis.

Sote-uudistusta Kanta-Hämeessä valmisteleva Oma Häme on lähettänyt kaikille maakunnan kunnille ja kuntayhtymille tiedustelun kiinnostuksesta.

– Olemmehan vaatineet, että vapaan valinnan valmisteluun pitäisi saada rahaa ja aikaa. Tämä vastaisi siihen, muutosjohtaja Jukka Lindberg korostaa.

Jos ei lähde mukaan pilottiin, vapaa valinta on joka tapauksessa pantava toimeksi 2019 heinäkuuhun mennessä suppeassa mallissa ja 2021 loppuun laajassa.

– Tässä joutuu aloittamaan hieman aikaisemmin, mutta loppuun saa vuoden lisää aikaa. Rahaa pilottiin on tarjolla 133 miljoonaa vuosille 20172019.

Lindberg arvelee, että Kanta-Hämeellä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan pilottiin, koska Hämeenlinnalla on jo oma valinnanvapauskokeilunsa Jukolan ja Lammi-Tuuloksen alueilla.

Kokeilualueella asuu noin 18 000 henkeä eli yli 10 prosenttia maakunnan väestöstä.

Edellytyksenä pilottiin pääsemisellä on, että se kattaisi 80 prosenttia väestöstä.

Jos hankkeeseen lähdetään, se merkitsee, että terveyskeskukset ja osa sosiaalipalveluista tulee yhtiöittää nopealla aikataululla.

Hakemuksella on melkoinen kiire. Alustava vastaus tarvitaan kuun loppuun mennessä ja alustava hakemus pitää jättää siitä viikon kuluttua. HÄSA

Uusimmat