Kanta-Häme

Rahanpesulaki velvoittaa yrityksiä ilmoittamaan edunsaajansa – Takaraja pian, suurin osa ei ole vielä ilmoittanut

Rahanpesulaki velvoittaa noin 300 000 suomalaista yritystä ilmoittamaan tiedot edunsaajistaan kaupparekisteriin viimeistään 1. heinäkuuta.
Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Rahanpesulaki velvoittaa noin 300 000 suomalaista yritystä ilmoittamaan tiedot edunsaajistaan kaupparekisteriin viimeistään 1. heinäkuuta. Noin 70 prosenttia yrityksistä ei ole vielä ilmoittanut tietojaan.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka esimerkiksi omistaa yrityksen osakkeista yli 25 prosenttia tai käyttää yrityksessä yli 25 prosentin äänimäärää. Ilmoitus pitää täyttää myös, jos rahapesulain mukaisia edunsaajia ei ole. Edunsaajat ovat useimmiten yrityksen omistajia.

Uusi velvoite koskee muun muassa kaikkia osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Myös osa avoimista yhtiöistä ja kommandiittiyhtiöistä joutuu ilmoittamaan edunsaajansa. Velvoite ei koske pörssiyhtiöitä, toiminimiyrittäjiä, taloyhtiöitä, yhdistyksiä ja säätiöitä.

Edunsaajatiedot eivät ole julkisia samalla tavalla kuin muut kaupparekisteritiedot. Patentti- ja rekisterihallitus antaa tietoja tunnistetuille asiakkaille, joilla on niille rahapesulain mukainen käyttötarkoitus. Muille kun viranomaisille tiedot ovat maksullisia.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic