Kanta-Häme Hämeenlinna

Rahanpesuun puututaan arvotaidekaupassa: kauppiaiden ja taiteilijoiden on ilmoittauduttava rekisteriin

Yli 10 000 eurolla myyvien kauppiaiden ja taiteilijoiden on ilmoittauduttava maksulliseen valvontarekisteriin.
Signeerauksen mukaan taulu on vuodelta 1903.
Signeeraus väärennetyksi todetusta Akseli Gallen-Kallelan maalauksesta, joka on tällä hetkellä takavarikoituna Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksellä. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto

Taidekauppiaiden on joulukuusta lähtien ollut pakko ilmoittautua rahanpesun valvontarekisteriin, jos jokin heidän kaupoistaan ylittää arvoltaan 10 000 euroa.

Rekisteröinnillä pyritään puuttumaan taidekaupan käyttämiseen rahanpesun välineenä. Arvokkaiden taideteosten ostolla ja myynnillä on voitu yrittää peittää rikollisesti ansaitun rahan alkuperää.

 

Taidetta myyvät, ostavat ja välittävät yritykset sekä elinkeinonharjoittajat ovat viime joulukuun alusta lähtien joutuneet rekisteröitymään aluehallintoviraston valvottaviksi, jos yksittäinen kauppa ylittää arvoltaan 10 000 euroa.

Raja koskee myös toisiinsa kytkeytyviä suorituksia maksutavasta riippumatta. Aiemmin taidekauppiaiden piti rekisteröityä vain jos he vastaanottivat yli 10 000 euroa käteisenä.

Lue myös: Hämäläismiehen seinällä oli vuosia taideväärennös, joka KRP:n mukaan liittyy miljoonien eurojen rikoksiin (12.1.2020)

 

Rekisteröityminen koskee taidegallerioita, antiikkiliikkeitä ja huutokauppakamareita sekä myös omia teoksiaan myyviä taiteilijoitakin. Rekisteröitymismaksu on 200 euroa.

10 000 euron rajan ylittyessä kauppiaan pitää tunnistaa asiakkaansa sekä selvittää tämän tosiasialliset edunsaajat. Näin yritetään estää välikäsien käyttö rahanpesussa. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic