Kanta-Häme

Rahapula pakottaa Venäjän rauhaan

Ukrainan kriisi ratkeaa parhaiten rahalla, arvioi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.). Maanantaina Hämeenlinnassa vieraillut Stubb uskoo, että Venäjän taloustilanne rauhoittaa suurvaltaa enemmän kuin EU:n ja Yhdysvaltojen määräämät pakotteet.

– Raha on maailman paras rauhanneuvottelija. Noin 70 prosenttia Venäjän energiaviennistä menee Eurooppaan, ja Venäjän energian vienti on noin 50 prosenttia valtion budjetista. Jos vientiin tulee katkos, sieltä loppuvat rahat. Olemme jo nähneet ruplan romahduksen, Stubb arvioi.

Ukrainan kriisi on näkymässä myös luottoluokittajien Venäjä-arvioinneissa: Itänaapurin tilanne heikentää ihmisten sijoitushalukkuutta, ja tämä voi Stubbin mukaan estää tilannetta kärjistymästä.

– Venäjän taloudellinen tilanne luo lopulta epävarmuutta, mikä voi ajaa tietä poliittiselle ratkaisulle.

Tällä hetkellä Stubb arvioi Venäjän ja länsimaiden välistä tilannetta rauhalliseksi. Venäjää vastaan suunnatuista täsmäpakotteista kärsivät ainoastaan yksittäiset yritykset, mutta suurempana uhkana Suomelle on Venäjän sisäinen taloustilanne.

– Meitä pelottaa enemmän Venäjän talouden sukeltaminen. Jos Venäjän talous laskee 3 prosenttia, Suomen bruttokansantuote laskee 0,5 prosenttia, Stubb toteaa.

Nato-keskustelussa malttia

Stubbin päivän mittaisen Hämeenlinnan-vierailun tarkoituksena oli puhua kansainvälistymisestä hämeenlinnalaisille yrityksille ja opiskelijoille. Hän kuitenkin aloitti aamupäivänsä puhumalla kehon- ja mielenhallinnasta Hämeenlinnan lyseon lukiolaisille.

Lukiolaiset käyttivät tilaisuuden hyväksi ja tenttasivat ministeriltä muun muassa cooper-testin tuloksia. Lyseon-vierailun päätteeksi urheiluintoilijana tunnettu Stubb vaihtoi vielä pikkutakin urheiluvaatteisiin ja lähti hölkkälenkille lukiolaisten kanssa.

Alkuiltapäivästä aiheiksi olivat taas muodostuneet ulkomaanpolitiikka. Hämeen ammattikorkeakoulussa pidetyssä luennossa ministeriltä tentattiin myös turvallisuuspoliittisia kannanottoja.

– Ketään ei pidä turhaan ärsyttää Nato-kannanotoilla tällä hetkellä. En silti usko, että Venäjä tekisi yhtään mitään, vaikka Suomi Natoon menisi, hän totesi luennollaan.

Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne puhutti tämän tästä. Stubb on samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön kanssa siinä, että Suomen ei pidä katkaista suoria keskusteluyhteyksiä itänaapuriin, vaikka EU niin suosittelikin.

– Presidentti tarkoitti varmasti sitä, että on käytettävä tervettä järkeä. Olen varma, että kaikilla EU-mailla on jonkinlaiset suhteet Venäjään.

Kasvu on kiinni asenteesta

Ministerikautensa aikana Alexander Stubb on toiminut ahkerana vienninedistäjänä. Kuuden vuoden aikana on kertynyt matkoja yli 50, ja suomalaisyrityksiä on ministerin mukaan ollut matkassa noin 500. Hänen mukaansa suomalaisyrityksiä on helppo markkinoida, koska Suomi-kuva on maailmalla myönteinen.

Venäjän sijaan suuntaa voi katsoa myös muualta maailmasta.

– Sisämarkkinamme ovat liian pienet, joten tarvitsemme vientiä. Pk-yritysten kannattaa kansainvälistyä.

Mitä tulee tämänhetkiseen talouskasvuun, ulkomaankauppaministeri varoo tuijottamasta liikaa numeroita.

– Talousarviot ovat sitä varten, että saadaan astrologit näyttämään hyviltä. Talouskasvu on pitkälti pään sisällä tapahtuvaa psykologiaa. (HäSa)