Kanta-Häme

Rahapula vie pienet terveysasemat

Rahapulasta ei saisi puhua, ohjeistivat ojoislaiset asukasillassa tiistaina.

Rahaan puhe kuitenkin kääntyi heti, kun tilaajajohtaja Jukka Lindberg kertoi terveysasemien määrän ehkä supistuvan kahteen kantakaupungissa.

Jos asia etenee budjettikäsittelyssä, terveyden ja toimintakyvyn lautakunta (tetola) ryhtyy valmistelemaan muutosta heti alkuvuodesta.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Jukolan ja Ojoisten terveysasemat siirtyisivät keskussairaalan tiloihin. Idänpään terveysasema ja Hätilän hammashoitola taas muuttaisivat pääterveysasemalle.

Pientä pintaremonttia

Suunnitelman mukaan pienet toimipisteet lakkaavat, kun tilat keskussairaalassa ja pääterveysasemalla saadaan remontoiduiksi, aikaisintaan maaliskuussa, viimeistään alkusyksystä.

– Olemme keskustelleet tästä keskussairaalan kanssa. Siellä on laboratoriolta jäänyttä tilaa noin 600 neliötä samassa kerroksessa, jossa useat poliklinikat toimivat, Lindberg kertoi.

Hän painotti, että keskussairaalan sisällä sijaitseva terveysasema mahdollistaa välittömän konsultaation erikoissairaanhoidon kanssa. Silloin vältytään läheterumbalta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) vetosi kuntakonsultti Eero Laesterän muutama vuosi sitten tekemään selvitykseen, jonka mukaan kuusi perusterveydenhuollon toimipistettä kantakaupungin kokoisella alueella on haaskausta.

Rautio kuitenkin painotti, että henkilöstöstä ei luovuta.

– Talous on nyt todella tiukilla. Säästäisimme mieluummin seinistä kuin henkilöstöstä, se tässä on tavoitteena.

Kulkuyhteys puuttuu

Ojoisten väki ei tätä purematta niellyt. Päättäjiä muistutettiin muun muassa siitä, ettei Ojoisilta kulje yhtään suoraa bussilinjaa Ahvenistolle.

– Ensin joutuu matkustamaan torille ja siellä vaihtamaan bussia. Se on tosi hankalaa huonojalkaisille ikäihmisille, vanhusneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen (sd.) painotti.

Hänen mukaan pääterveysasema on varsinainen sumppu jo nyt.

– Ajan saaminen lääkärille vaatii varsinaista salapoliisitiedettä.

Tilaajajohtaja Lindberg muistutti, että suurin osa Ojoisten terveysaseman potilaista asioi siellä kerran tai pari vuodessa.

– Kulkeminen on ongelma niille, jotka käyttävät paljon terveysaseman palveluita. Heitä varten suunnittelemme terveyskioskityyppisiä palvelupisteitä, joissa voisi käydä hoitajan vastaanotolla. Niitä voisi olla useampia eri puolilla kantakaupunkia.

Myös pienten lasten vanhemmat protestoivat hankaloituvia matkoja.

– Olemme hankkineet kalliin asunnon kantakaupungista läheltä palveluita, jotta pärjäämme yhdellä autolla, muistutettiin.

Säästö vielä ilmassa

Ikäihmisten lautakunnan jäsen Tiina Mustiala (vas.) tivasi, miksi toimivia palveluita halutaan keskittää ja mitä sillä säästetään.

Säästösummaan ei saatu täsmällistä vastausta. Lindbergin mukaan se on satojatuhansia vuodessa, mutta laskelmat vielä kesken.

Hän painotti sitä, että toiminnallisuus paranee varsinkin, jos keskussairaalan sisälle saadaan terveysasema.

Kaupunginhallitus päättää ensi maanantaina, onko palveluverkon tiivistäminen budjettiesityksessä. Valtuusto päättää budjetista 10. marraskuuta. (HäSa)

 

 

 

Menot