Kanta-Häme

Rahareikiä riittää, mutta säästää vain pitäisi

Nuorehko nainen teknisen lautakunnan johdossa. Ei kovin tavallinen asia Suomen kunnissa.

Piia Nylund (sd.) kuitenkin halusi nimenomaan tekniseen lautakuntaan neljä vuotta sitten, kun hän aloitti valtuustouransa Janakkalassa.

– Olen tekninen ihminen. Metalliliiton toiminnassa olen ollut aktiivisesti mukana kymmenen vuotta.

Tuore valtuutettu puheenjohtajaksi

Hän pitää ”jännänä juttuna” sitä, että hänelle, uudelle valtuutetulle, tarjottiin heti puheenjohtajan pestiä. Hän otti tehtävän vastaan, ja jatkaa nyt uudella valtuustokaudella edelleen puheenjohtajana.

Ensimmäinen puheenjohtajakausi oli siitä erikoinen, että kunnan teknisen toimen ja maankäytön johtajana ehti toimia kolme eri henkilöä: viran vakituinen hoitaja Juha Prittinen sekä kaksi hänen sijaistaan: Anna-Mari Ahonen ja Saarijärven kunnasta vuoden ajaksi lainattu Hannu Seppälä.

– Kaikki ovat erityyppisiä ihmisiä, mutta ei siinä mitään. Se oli kiva asia, että ehdin tuntemaan Anna-Mari Ahosen ennen kuin hänestä tuli kunnanjohtaja.

Vaikka eri johtajat toimivat eri tavoin, Nylundin mielestä oli tärkeintä pitää mielessä, että asioita tehdään nimenomaan kuntalaisten eteen.

Myös pääluottamusmies

Aina se ei ole ollut ihan helppoa, mutta sitä Nylund ei ole edes odottanut.

– Mikä ei tapa, se vahvistaa. Ehkä olen välillä vähän masokisti, kun usuttauduin pääluottamismiehenkin tehtävään.

Nylund on vuoden alusta ollut nykyisen työpaikkansa pääluottamusmies. Siitä tehtävästä hänellä on myös aikaisempaa kokemusta muualta.

– En ole valinnut tehtäviä sen mukaan, että pääsisin mahdollisimman vähällä.

Teknisessä lautakunnassa Nylundia kiinnostaa eniten maankäytön kehittäminen.

– Asun Tervakoskella Eväsojan naapurissa, ja sen kehittymistä olen seurannut alusta asti.

Tonttikauppa käy nyt huonosti

Huono taloustilanne vaikuttaa niin, ettei tonttikauppa nyt oikein käy, ja uusien omakotitalojen rakentaminen takkuaa. Se on näkynyt Eväsojallakin.

– Sieltä on mennyt yhdeksän tonttia, ja valmiita taloja on kolme.

Ennen Eväsojaa Tervakoskella ei ollut useisiin vuosiin kunnan tontteja edes tarjolla. Nyt tilanne on paranemassa pitkälle tulevaisuuteen, sillä kunta on ostanut maata Mäyrän alueelta, jonne aiotaan kaavoittaa uusia tontteja.

Turengissa taas etenee Kyterin kehittäminen. Kyterin ykkösalueelta aletaan luovuttaa tontteja jo tänä vuonna. Nylund uskoo, että ne menevät kaupaksi taantumasta huolimatta.

– Vietiinhän sitä vastapäätä sijaitsevan Pirttimäen tontitkin ihan käsistä.

Harvialan tonttien kysyntä pettymys

Harvialan rakentaminen sen sijaan on takunnut ja takkuaa edelleen. Nylund uskoo, että Harviala ei vedä, koska se on kaukana Turengista.

– Kyllä Harvialan kysyntä on ollut pettymys Janakkalalle.

Janakkala niin kuin moni muukin kunta joutuu tasapainottamaan talouttaan, koska tulot eivät yksinkertaisesti riitä kattamaan nykyisiä menoja. Janakkalassa tasapainottamista miettii ohjausryhmä, johon kuuluu yksi valtuutettu jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Lisäksi ryhmässä istuu konsultti sekä nykyään kaksi kunnanjohtajaa, virkavapaalla oleva Ahonen sekä kunnanjohtajan sijainen Pekka Harju.

Kosteusongelmiin on puututtava

Pia Nylund sanoo, ettei ryhmän työskentelystä ole kuulunut yhtään mitään. Toisaalta heti aluksi eli tammikuussa kerrottiin, ettei ryhmä aio tiedottaa tekemisistään ennen kuin tasapainottamisohjelma on saatu valmiiksi.

Nylundia tilanne vähän häiritsee. Hän huomauttaa, että esimerkiksi koulujen kosteusongelmiin on puututtava joka tapauksessa, jos niitä ilmenee.

Nykyään ongelmia on tiedossa Tervakosken koulussa ja yhteiskoulussa. Niihin tehdään remonttia tänä vuonna.

– Ne on hoidettava, vaikka olisi mikä säästöohjelma. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic