Kanta-Häme

Rahasyöpöstä Mäntykodosta halutaan eroon

Hämeenlinnan kaupunki pyrkii aktiivisesti eroon Hauholla tyhjillään nyhjöttävästä Mäntykodosta.

Jo pitkään myynnissä olleen kiinteistön hintapyyntöä alennettiin viimeksi muutama viikko sitten, ja nyt Mäntykoto vaihtaisi omistajaa noin 350 000 eurolla.

Toimitusjohtaja Raili Salminen Linnan Tilapalveluista kertoo, että tällä hetkellä Mäntykodosta aiheutuu kaupungille kustannuksia noin 80 000 euroa vuodessa, joista suuri osa menee lämmityskuluihin.

– Ympärivuotinen ylläpito ei ole mahdollista halvemmalla, joten jonkinlaista ratkaisua tässä on etsittävä.

Alennetun hintapyynnön toivotaan houkuttelevan potentiaalisia ostajia, sillä Salmisen mukaan Mäntykotoa kohtaan ei ole tähän asti ollut juuri lainkaan kiinnostusta.

Toinen vaihtoehto, eli rakennuksen purkaminen, on kaupungille epätodennäköisempi vaihtoehto.

– Se olisi hirveän kallista, ja Hauholta löytyy tonttivarantoa jo entuudestaan hyvin.

Kaupunki teki aiemmin kesällä aiesopimuksen Hämeen Ely-keskuksen ja SPR:n kanssa uuden vastaanotto- ja järjestelykeskuksen perustamisesta Mäntykotoon.

Sopimuksen taustalla on Sisäasiainministeriön viime vuoden lopulla Ely-keskuksille antama ohjeistus laajamittaiseen maahantuloon varautumisesta.

Elyn suunnitelmien mukaan Mäntykotoa voitaisiin käyttää sijoituspaikkana tilanteissa, joissa Suomeen virtaisi esimerkiksi ulkomailla tapahtuvan suurkonfliktin takia kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Jos hyvin epätodennäköinen skenaario tulevaisuudessa toteutuisi, valtio vastaisi vastaanottokeskuksen perustamis- ja ylläpitokustannuksista. Niin sanotun varallaoloajan kuluja valtio ei maksa.

Aiesopimuksen olemassaolo ei kuitenkaan estä kaupunkia myymästä Mäntykotoa tai keksimästä sille muuta käyttöä.

Sopimus voidaan purkaa, jos entinen vanhainkoti saadaan lyötyä rahoiksi.

– Jos ostaja löytyisi, niin sitten varautumissuunnitelmia pitäisi vain päivittää, Salminen toteaa.

Tästä ei koituisi ongelmaa, sillä monen muun maakunnan tapaan myös Kanta-Hämeessä kunnat ovat tarjonneet valtiolle aktiivisesti tiloja kriisitilanteiden varalle.

Vuosien saatossa Mäntykotoa on yritetty kaupata lukuisille eri tahoille.

Johtaja Ari Räsänen Linnan Kehityksen sijoittumispalveluista kertoo, että kiinteistön käyttömahdollisuuksia on kartoitettu eri alan toimijoita ajatellen.

– Mäntykodossa voisi olla vapaa-ajan asuntoja tai majoituspaikkoja, ja jossain kohtaa tutkittiin myös erilaisia palveluasumismahdollisuuksia. Aika paljon remonttia kuitenkin vaadittaisiin.

Räsäsen mukaan kiinteistöllä on silti omat hyvät puolensa.

Sellaisiksi hän listaa muun muassa ison huonemäärän sekä uuden keittiön, joka ehdittiin rakentaa ennen Hauhon liittymistä Hämeenlinnaan vuonna 2009.

– Jos esimerkiksi jokin catering- tai ruoka-alan yritys löytyisi, Hauho olisi sijaintinsa puolesta hyvä paikka lähteä pyörittämään tällaista toimintaa. Mäntykotoa on toki tarjottu muunkin alan toimijoille, mutta vielä ei ole napsahtanut sellaista vastaan, joka lähtisi työstämään ajatusta eteenpäin. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020