Kanta-Häme

Rahoituskatetta pienellä kasvulla

Nordean Etelä-Hämeen alue tekee hyvää tulosta, vaikka rahoitusmarkkinat ovat laihat. Alueen tulos tammi-syyskuulta parani viime vuodesta lähes 30 prosenttia.

Asuntokaupan hiljeneminen on latistanut asuntolainojen vuosikasvun 1,6 prosenttiin. Yrityslainojen määrä kasvoi kuitenkin 5,2 prosenttia.

Nordean alue kasvatti rahoituskatetta 16,5 prosenttia. Paikallispankeilla matala korkotaso on painanut rahoituskatteita rajusti. Rahoituskate on pankilla otto- ja antolainauksen erotus.

– Tulos syntyy pitkäjänteisellä osaamisella, aluejohtaja Leena Roiha sanoo.

Roiha toteaa, että rahoituskatteen kasvuun vaikutti myös yleinen luottojen marginaalien kasvu.

Luottotappiot kasvoivat viime vuodesta yli kaksinkertaisiksi, vajaaseen miljoonaan euroon. Se on noin puoli promillea rahoituksesta. Aluejohtaja Roiha pohtii, ovatko luottotappiot liiankin pienet.

Rahastoihin…virtaa rahoja

Roiha selittää yritysrahoituksen kasvua osittain taloyhtiöiden remonttilainoilla. Taloyhtiöitä korjataan melko tasaiseen tahtiin ja yleensä niihin tarvitaan pankin rahoitusta.

– Yritysten investoinnit ovat turhan vaatimattomalla tasolla. Me olemme kyllä halukkaita rahoittamaan niitä, Roiha vakuuttaa.

– Hyviä hankkeita on nytkin pöydällä. Toivottavasti ne käyvät toteen.

Asiakkaiden talletukset Nordean tileille pienenivät hieman. Sen sijaan säästöt rahastoihin ovat kasvaneet vuodessa liki puolella. Kun korot ovat pieniä, tuottoja etsitään muista sijoituksista.

– Uutta rahaa on tullut. Säästämistä suunnitellaan.

Nordean Etelä-Hämeen alue teki asiakkaiden kanssa viimeisen kolmen kuukauden aikana 1 400 sijoitussuunnitelmaa. Nordea-konsernin hoidossa on asiakkaiden varallisuutta 250 miljardilla eurolla.

Nordean Etelä-Hämeen alueeseen kuuluvat Kanta-Hämeen maakunta, Hyvinkää ja Jokela. (HäSa)

Menot