Kanta-Häme

Rahoitusyhtiö hakee Päivölän kansanopistoa konkurssiin – Fici-Copyn kopiokoneista lasku

Kansanopistolta karhutaan saatavaa vanhasta Fici-Copyn kopiokonelaskusta.
Fici-Copy teki myös Päivölän kansanopiston kanssa satojen tuhansien eurojen kopiokonekauppoja.

Päivölän kansanopistoa haetaan konkurssiin vanhoista Fici-Copy -sotkuista. Rahoitusyhtiö Siemens Financial Services jätti torstaina konkurssihakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Konkurssihakemus on tehty runsaan 85 000 euron velasta, joka on hakijan mukaan syntynyt rahoitussopimuksista ja velan koroista. Siemens Financial Services rahoitti Fici-Copyn kopiokonekauppoja.

Päivölän kansanopiston rehtori Pekka Järvi kertoo, että kansanopisto uskoi Fici-Copy -asioiden olevan selvitetty. Opisto oli kuitenkin saanut tiedon, että tällaista laskua karhutaan siltä.

– Meillä ole vielä kantaa laskun oikeellisuuteen, Järvi sanoo.

Järvi kertoo, että rahoitusyhtiön mukaan velka on 39 000 euroa. Loput laskusta koostuu viivästyskoroista.

 

Päivölän kansanopistoa ei aseteta konkurssiin, jos se kiistää saatavan oikeellisuuden. Kovin nopeasti konkurssiasia ei muutenkaan etene käräjäoikeudessa, sillä tuomioistuin on pyytänyt rahoitusyhtiöltä täydennystä hakemukseen.

Päivölän kansanopisto on yksi kymmenistä yhteisöistä, joiden kanssa Fici-Copy teki sotkuisia kopiokonekauppoja. Poliisi tutki kauppoja vuosia epäillen, että niihin liittyi petos- ja lahjontarikoksia.

Fici-Copy myi kopiokoneita leasing-rahoituksella muun muassa hakemalla rahoitusta koneisiin, joita se ei koskaan toimittanut. Koneet saattoivat olla myös vanhoja, jotka myytiin useille eri yhteisöille uusina. Kun koneita vaihdettiin, vanhoja rahoitussopimuksia ei purettu.

Fici-Copyn yrittäjä tuomittiin sovinto-oikeudenkäynnissä useista törkeistä petoksista ehdolliseen vankeuteen. Päivölän kansanopiston kaupoista ei syytetty ketään.

Päivölän kansanopisto hankki kopiokoneita useiden rahoitusyhtiöiden rahoittamana. Kopiokonekaupat, joista rahoitusyhtiö nyt perii rahaa, solmittiin vuonna 2010.

Järvi kertoo, että Siemens Financial Services oli vaatinut kansanopistoa maksamaan kyseisen summan vuonna 2016. Eräpäiväksi oli merkitty 15.4.2019. Kansanopiston lakimies oli vastannut vaatimukseen.

– Siemens Financial Services ei vastannut kirjeeseen ja asian tulkittiin rauenneen, koska siinä oli muutenkin puolin ja toisin epäselvyyksiä.

 

Järvi pitää ikävänä, että asia nousi tällä tavalla esille menneisyydestä, kun opisto oli pääsemäisillään jaloilleen.

– Emme sitä totisesti tässä vaiheessa olisi enää ansainneet. Ei Päivölän opisto kuitenkaan tähän kaadu.

Pekka Järvi siirtyi Sääksmäellä toimivan Päivölän kansanopiston rehtoriksi kaksi vuotta sitten. HÄSA

Kommentti: Tutkinta jäi puolitiehen

Päivölän vanhan kopiokonelaskun pullahtaminen pöydälle ei ole ihme. Fici-Copyn kopiokonekauppojen sotkujen selvittäminen jäi poliisitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä puolitiehen.

Syyttäjän määräyksestä rikostutkinta levisi niin laajaksi, että tärkeimmät asiat jäivät selvittämättä ja useat rikokset vanhenivat. Miljoonat katosivat ”ylelliseen elämään”. Tapahtumia ei käytännössä edes ruodittu tuomioistuimessa, koska Kimmo Andersson tuomittiin maakunnan ensimmäisessä sovinto-oikeudenkäynnissä.

Useissa yhteisöissä on herätty vasta jälkijunassa päivittelemään, miksi heille oli syntynyt jättikulut olemattomista kopiokonehankinnoista. Kuka oli vastuussa niistä ja kuka on suojellut ketä?