Kanta-Häme

Raija Marttinen luotaa uraansa palastelemalla maalaukset ja tekemällä niistä uutta

Näyttelyvieraan on syytä katsoa jalkoihinsa, ettei jää jumiin Ajatusten kehiin.

– Jos niihin sotkeutuu, niistä on vaikea päästä irti, sanoo kuvataiteilija Raija Marttinen, jonka näyttely Matkamuistoja on heinäkuun ajan esillä Galleria Koneessa.

Ajatusten kehät ovat esillä Koneen lattialla. Ne ovat kierrätyslangoista kudottuja, tärkättyjä, pyöreitä verkkoteoksia, joita tehdessään taiteilija saa alitajuntansa liikkeelle.

– Se on valmistautumistila.

Koko Matkamuistoja-näyttely on eräänlainen valmistautumistila, sillä siinä Marttinen tekee tiliä koko taidemaalarin-uransa kanssa.

– Toivon, että tämä näyttely kokoaa tähänastisen tekemiseni, ja seuraavaksi olisi tulossa jotain uutta, hän kertoo.

Näyttely kertoo ennen kaikkea Marttisen historiasta taiteilijana. Hän on maalannut suuria asetelmia, joihin hän on ikuistanut viivoja, värejä, muotoja ja konkreettisia esineitä. Abstrakti ja arkinen esiintyvät rinnatusten.

Marttisen maalausten värimaailma on hillitty: hiekanruskeaa, sinertävänharmaata.

– Värimaailmani on aina ollut tällainen.

Tilaa rytmittävät ja kehystävät jättimäiset, maalatut takit.

Ne kirjaimellisesti sisältävät Raija Marttisen teoksia, sillä hän alkoi muutamia vuosia sitten käydä läpi teosvarastonsa maalausrullia, palastella töitä ja ommella niitä yhteen uusiksi kokonaisuuksiksi.

Hän myös ompeli palojen päälle maalausten kuvioiden viivoja ja muotoja.

Uudet teokset ovat hyvin suuria, suoralinjaisia maalarintakkeja, joita jotkut ovat nimittäneet kimonoiksikin niiden linjat nähdessään. Tätä tulkintaa Marttinen itse ei kuitenkaan hae.

– Takit ovat olleet erittäin tärkeitä itselleni. Niiden avulla käyn läpi mennyttä ja samalla toivottavasti myös tulevaa.

Esillä on takki, johon mahtuu yhteensä 16 vuoden ajalta Marttisen taiteen historiaa.

– Siinä on paloja teoksilta vuosilta 2002–2013, ja ompelutyö on tältä vuodelta.

Työt on tehty ja koottu varta vasten Galleria Koneen -näyttelyä varten. Muutamia ”tilinpäätöstöitä” tulee esille tai on jo esillä myös Savonlinnassa ja Tampereella. HÄSA

Raija Marttinen: Matkamuistoja. Esillä Galleria Koneessa Verkatehtaalla 31.7. saakka.