Kanta-Häme

Räiskylän ampumarata hiljenee

Räiskylän ampumarata Riihimäen varuskunnassa hiljenee. Ampumaradan ympäristölupa on voimassa vain vuoden 2014 loppuun. Sen jälkeen alkaa lähes sata vuotta ampujia palvelleen radan maaperän puhdistus.

Kun ampumarata poistuu käytöstä ja lähialueelle kantautuva melu loppuu, Riihimäki pääsee kaavoittamaan varuskunnan ja Uuden Karhintien välistä maata.

– Pääsemme tiivistämään Kokko-Taipaleen aluetta, mutta saamme myös ampumaradan melualueelta kymmeniä hehtaareja käyttöön. Lisäksi on mahdollista, että kaupunki neuvottelee Metsähallituksen kanssa ampumaradan maapohjan ostosta, kertoo kaavoituspäällikkö Raija Niemi.

Ampumaradan alue on noin 50-60 hehtaarin suuruinen. Ennen kuin sen rakentamista voidaan edes suunnitella, on alueen maapohja puhdistettava sille kertyneestä runsaasta lyijykuormasta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämässä ympäristöluvassa edellytetään, että Puolustusvoimien on kunnostettava maaperä ja lampi ampumaradan käytön päätyttyä.

Alue helpottaa tonttitarjontaa

Uudet lähinnä omakoti- ja rivitaloasumiseen sopivat Uuden Karhintien tuntumassa sijaitsevat alueet tulevat jo lähivuosina helpottamaan kaupungin omakotitonttien tarjontaa. Kokon ja Metsäkorven välinen alue ei kuitenkaan poista Kalmun tai Riutan alueiden käyttöönottotarvetta.

– Jos saamme ampumaradankin käyttöön, uudet alueet voivat siirtää Kalmun ja Riutan toteutumista, mutta ne tarvitaan kaupungin kasvusuunniksi joka tapauksessa, Raija Niemi sanoo.

Raija Niemi muistuttaa, että Uuden Karhintien varressa pellon lisäksi olevat metsäalueet ovat hyvin mäkisiä. Osa maasta jää todennäköisesti ulkoilu- ja virkistysalueeksi koskei sovi rakentamiseen.

Alueen Hausjärven kunnanrajan tuntumasta myydään parhaillaan Metsäkorven alueelta paahderinteisiä omakotitontteja. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020