Kanta-Häme

Raitaharjun kohtalosta päätös syksyllä

Rengon Raitaharjun palvelukodin kohtalo on herättänyt keskustelua. Moni renkolainen on huolissaan oman pitäjän vanhainkodin puolesta.

Kaupungin ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula sanoo, että Raitaharjusta on pakko tehdä jokin ratkaisu.

– Syksyn aikana asia tulee ikäihmisten lautakunnan päätettäväksi. Faktat kyllä näyttävät puhuvan sen puolesta, että sitä ei kannata korjata, Harjula sanoo.

Korjaaminen tulisi Harjulan mukaan yksinkertaisesti liian kalliiksi. Kustannusarvio olisi 4,5 miljoonaa euroa.

Uuden yksikön rakentaminenkaan ei tule Harjulan mukaan kyseeseen, koska laskennallisesti Renko ei tarvitse nykyistä määrää ympärivuorokautisen hoidon paikkoja.

– Laskennallinen tarve on 20 paikkaa. Rengossa on nykyään Raitaharjun 30 paikkaa sekä dementiakodin Ikipihlaja Marian 13 paikkaa.

Ikipihlaja Mariaa pyörittää yksityinen Pihlajalinna oy, joka toimii Hämeenlinnan Asunnot oy:n omistamissa tiloissa.

Tilanne on nykyään se, että Raitaharjussa on asukkaita myös kantakaupungista, sillä toimivassa laitoksessa ei kannata pitää paikkoja tyhjillään.

Vaihtoehdoksi ei käy myöskään se, että toiminta jatkuisi nykyisissä tiloissa ilman remonttia. Paloturvallisuus ei ole riittävä.

– Tiloihin pitäisi asentaa ainakin sprinklerit.

Rengossa on herättänyt ihmetystä se, että Raitaharjusta on pidetty tiedotustilaisuuksia henkilökunnalle, mutta ei vanhusten omaisille. Harjula sanoo, että henkilökuntaa on infottu jo pitkään kerran tai kahdesti vuodessa.

– Infoja on pidetty, koska Raitaharjun tilannetta on selvitelty pitkään, ja siitä on ollut epätietoisuutta. Viime infossa sitten kerroimme, että lautakuntaan valmistellaan syksyn aikana päätös Raitaharjun tulevaisuudesta.

Harjula korostaa, että Raitaharjun mahdollinen lopettaminen ei tule yllätyksenä.

– Asia on kuitenkin ollut lautakunnassa esillä jo usean vuoden ajan. Se on ikään kuin leijunut ilmassa jo vuositolkulla.

Asiasta on keskusteltu myös ryhmässä, joka koostuu renkolaisista nykyisistä ja entisistä päättäjistä.

– Ryhmässä on mietitty yhtenä vaihtoehtona esteettömän asumisen rakentamista kuntaan.

On siis tuotu esiin vanha, jo Rengon kunnan itsenäisyyden aikana syntynyt ajatus siitä, että kunnantalon ja entisen päiväkodin tontille rakennettaisiin esteettömiä asuntoja. Halukasta rakennuttajaa ei ole kuitenkaan ilmaantunut.

– Itse ajattelisin, että sellaiseen taloon pitäisi tehdä sekä vuokra- että omistusasuntoja, Harjula sanoo.

Rengossa on myös Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön omistamia rivitaloja, joissa on 22 yksiötä ja yksi kaksio.

– Yksi vaihtoehto olisi, että niihin saisi nykyistä runsaammin kotihoitoa, ja siten ne osittain korvaisivat Raitaharjua, Leena Harjula sanoo.

Nykyisin osa rivitalojen asukkaista saa kotihoitoa, osa ei tarvitse palveluja lainkaan. HäSa